Ομάδα γενετιστών από το UCL, με επικεφαλής την καθηγήτρια Linda Partridge, λέει ότι το νεανικό αίμα θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζήσουν μια ζωή χωρίς νόσους, όπως ο καρκίνος, η άνοια και οι καρδιακές παθήσεις, μέχρι τον θάνατό τους.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο Nature, η νέα μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο κι άλλων μελετών και δοκιμών - συμπεριλαμβανομένου ενός συνόλου δοκιμών σε ανθρώπους, που έγιναν στο Σαν Φρανσίσκο υπό τον Peter Thiel και αφορούσαν σε ενέσεις με νεανικό αίμα, που τις έκαναν σε ηλικιωμένους.

Τα νέα ευρήματα έδειξαν ότι ηλικιωμένα ποντίκια, στα οποία δόθηκε νεανικό αίμα, δεν εμφάνισαν ασθένειες σχετιζόμενες με την ηλικία και διατήρησαν σε καλή κατάσταση τη γνωστική τους λειτουργία. Όταν έγινε το αντίστροφο, τα νεαρά ποντίκια, που πήραν αίμα ηλικιωμένων, είδαν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αυτό, κατά τους ερευνητές, είναι απόδειξη, ότι το αίμα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο στα ζώα, προκειμένου να εντοπιστούν τα μόριά του, που διατηρούν τη σωματική υγεία.

"Η αναγνώριση αυτών των μορίων αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για την έρευνα. Η πρόσβαση τόσο στο ανθρώπινου μικροβίωμα, όσο και στην κυκλοφορία του αίματος, καθιστά την θεραπευτική χρήση ιδιαίτερα ελκυστική, αλλά η έρευνα σε ζώα είναι αναγκαία για να προσδιορίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες και τις πιθανές παρενέργειες".

Στις κλινικές δοκιμές, που έγιναν στο Σαν Φρανσίσκο, συμμετείχαν 70 άτομα, ηλικίας τουλάχιστον 35 χρόνων, τα οποία πλήρωσαν από $8000, προκειμένου να συμμετέχουν στο πείραμα - βαμπίρ. Τους δόθηκε πλάσμα - το κύριο συστατικό του αίματος - από εθελοντές, ηλικίας από 16 έως 25 ετών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν βελτιώσεις στους βιοδείκτες διαφόρων σοβαρών ασθενειών. Αυτές περιελάμβαναν μείωση κατά 10% της χοληστερόλης, μείωση κατά 20% των πρωτεϊνών, που ονομάζονται καρκινοεμβρυϊκά αντιγόνα και μπορεί να παρατηρηθούν σε μεγάλες ποσότητες σε άτομα που έχουν διάφορες μορφές καρκίνου.

Το νεότερο αίμα βοήθησε, επίσης, να μειωθούν κατά το ένα πέμπτο τα επίπεδα της αμυλοειδούς πρωτεΐνης, που παρατηρείται στους εγκεφάλους ασθενών με άνοια. Οι ερευνητές λένε ότι ίσως οι ηλικιωμένοι να χρειάζονται δύο ενέσεις τον χρόνο.