Παλιά λέγανε ότι, αν θες να δεις εάν κάποιος πολιτικός λέει ψέματα, δες αν κουνιούνται τα χείλη του. Πλέον η ευρύτητα του προσώπου του είναι αυτή που παραπέμπει, τρόπον τινά, στο ήθος του.

Μια σειρά μελετών δείχνει ότι, όταν οι άνθρωποι έχουν δει φωτογραφίες πολιτικών, με τους οποίους δεν είναι εξοικειωμένοι, μπορούν να αντιληφθούν εάν οι πολιτικοί αυτοί έχουν καταδικαστεί για διαφθορά.

Η ευρύτητα του προσώπου - τεχνικά η αναλογία πλάτους ύψους ενός προσώπου - έχει αποτελέσει κριτήριο για την επιθετική συμπεριφορά των ανδρών σε προηγούμενη έρευνα. Δηλαδή, οι άνδρες με ευρύτερα πρόσωπα έχουν μεγαλύτερη τάση να είναι επιθετικοί και απειλητικοί απέναντι στους άλλους απ' ό, τι οι άνδρες με λεπτότερα πρόσωπα. Μελέτες έχουν, επίσης, δείξει ότι οι άνδρες με ευρυγώνια πρόπωπα θεωρείται ότι είναι πιο απειλητικοί από τους άνδρες με λεπτότερα πρόσωπα.

Ο Chujun Lin, συν-συγγραφέας μελέτης, δήλωσε: "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι δημιουργούν τις πρώτες εντυπώσεις βλέποντας τα πρόσωπα των άλλων όλη την ώρα. Για παράδειγμα, σε ιστοσελίδες γνωριμιών, οι άνθρωποι συχνά απορρίπτουν πιθανούς συντρόφους, απλά με βάση τις φωτογραφίες τους, χωρίς να διαβάζουν τα προφίλ τους".

Πάντως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δεν ισχυρίζονται ότι οι πολιτικοί που φαίνονται διεφθαρμένοι είναι χειρότεροι από εκείνους που δείχνουν τίμιοι. Η έρευνά τους δείχνει μια σχέση μεταξύ της εμφάνισης του προσώπου και της διαφθοράς, αλλά, όπως λένε, θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές εξηγήσεις.

Μια πιθανότητα είναι ότι, εάν ένα πρόσωπο μεταφέρει μια αίσθηση ατιμίας, ο συγκεκριμένος πολιτικός μπορεί να δωροδοκείται συχνότερα. Μια άλλη πιθανότητα είναι οι πολιτικοί, που δείχνουν διεφθαρμένοι, να μην είναι περισσότεροι μπλεγμένοι από εκείνους που δείχνουν έντιμοι. Αλλά λόγω της εμφάνισής τους θεωρούνται συχνότερα ύποπτοι, γίνονται αντικείμενο έρευνας και τους μπαίνει η ταμέλα της διαφθοράς.

"Αν ένα δικαστήριο κληθεί να αποφασίσει εάν ένας πολιτικός είναι ένοχος ή όχι, το πρόσωπό του μπορεί να δημιουργήσει κακή εντύπωση και να επηρεάσει την απόφαση των ενόρκων", πρόσθεσε ο Chujun Lin.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science.