«Η εκδήλωση και η βράβευση (με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη) είναι μια ειδική περίσταση, που σκοπεύει να τιμήσει όλους τους νικητές (συνολικά 47 φέτος) και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό».

Με τα λόγια αυτά, η επικεφαλής της επιτροπής του Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Γαλλίδα Ευρωβουλευτής, κ. Sylvie Guillaume, αρνήθηκε επίσημα στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) κατά την τελετή βράβευσής του να ενημερώσει τους ευρωπαίους πολίτες για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας και τον αποκλεισμό 3 εκατ. ανασφάλιστων Ελλήνων από την πρόσβαση τους σε αυτό, ύστερα από την πολυετή λιτότητα που περνά η χώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι φέτος το ΜΚΙΕ βραβεύτηκε με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, όμως οι εκπρόσωποί του αρνήθηκαν την παραλαβή, εάν δεν μπορέσουν να προχωρήσουν στην παραπάνω ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Αντ΄ αυτού, οι εκπρόσωποι του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, προγραμματίζουν την Πέμπτη το πρωί συνέντευξη τύπου εντός του Ευρωκοινοβουλίου, μαζί με την Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος»,  καταγγέλλοντας ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου, "θα παρουσιάσουμε αναλυτικά όλα τα στοιχεία που προσπάθησε η κ. Guillaume να αποκρύψει από τους Ευρωπαίους πολίτες".

Και κάλεσαν οποιονδήποτε δημοσιογράφο ή πολίτη θέλει να παραστεί στην συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, να έρθει άμεσα σε επαφή με τους Ευρωβουλευτές που διοργανώνουν την εκδήλωση, την κα. Κωνσταντίνα Κούνεβα ( email kostadinka.kuneva@europarl.europa.eu) και τον κ. Δημήτρη Παπαδημούλη (email dimitrios.papadimoulis@europarl.europa.eu).

Στην εκδήλωση θα προσκληθούν όλοι οι Ευρωβουλευτές (ανεξαρτήτως κόμματος) - ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή η Πρόεδρος και αντιπροσωπεία των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου, φίλοι και εθελοντές του ιατρείου από τις Βρυξέλλες και την Γερμανία.

Οι εκπρόσωποι του ΜΚΙΕ, σημείωσαν ότι θέλουν να γίνει γνωστή στη Γαλλία η απαράδεκτη και ταπεινωτική (προς τους Έλληνες) στάση της κ. Sylvie Guillaume, τονίζοντας πως "Μόνο έτσι θα γίνει μάθημα στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών ότι Δημοκρατία σημαίνει να μπορεί να ακουστεί και η διαφορετική άποψη. Αλλιώς θα αφήσουμε αυτό το σκοτεινό δημιούργημα που πάνε να στήσουν κάποιοι στην Ευρώπη, να γιγαντωθεί και να μας καταπιεί όλους".

Στην επιστολή - απάντηση προς την κ. Sylvie Guillaume, το ΜΚΙΕ σημείωσε ότι το 58% του Ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή 6,3 εκατομμύρια πολίτες, ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: "Είναι ειρωνεία της τύχης, αφού είσαστε ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών – και το πολιτικό σας υπόβαθρο θα έπρεπε κανονικά να σας έχει φέρει σε επαφή με τον αγώνα που δίνουν οι πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες για να επιβιώσουν στην κοινωνία που ζούμε, ότι εσείς αρνείστε την δυνατότητα να εκφράσουμε την αντίθεση μας στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας από το 2010.  Γιατί είναι αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν δημιουργήσει τις περιστάσεις που έχουν οδηγήσει 3 εκατομμύρια Έλληνες στον αποκλεισμό από υπηρεσίες υγείας, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στην απόγνωση και αρκετούς στον θάνατο, και ακόμα και γυναίκες που μόλις έχουν γεννήσει να βλέπουν τα μωρά τους να τα κρατάνε δημόσια μαιευτήρια ως ενέχυρο γιατί δεν είχαν να πληρώσουν (άρθρο του BBC).  Και είναι ακριβώς λόγω αυτών των σκληρών πολιτικών που δημιουργήθηκε το ιατρείο μας, αλλά και άλλα 40 κοινωνικά ιατρεία σε όλη την Ελλάδα, τα τελευταία 4 χρόνια.

Και την παρέπεμψε σε ανακοίνωση του ΜΚΙΕ στην ιστοσελίδα του Ιατρείου (εδώ) για τα γεγονότα που έχουν συντελεστεί στη χώρα την τελευταία πενταετία και τα οποία δεν επιτρέπουν την παραλαβή του βραβείου.