Οι επιπλοκές της λοίμωξης είναι πολλές και σοβαρές και ενοχοποιούνται για 200 και πλέον ασθενείς, οι οποίοι χρειάστηκε να νοσηλευθούν για να τις αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία επιδημιολογική ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 24 άνθρωποι νοσηλεύονται σήμερα σε νοσοκομεία της Αττικής και της Μακεδονίας, με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα. Οι 12 από αυτούς έχουν εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η μεγαλύτερη επίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου και της λοίμωξης, που αυτός προκαλεί, αποτυπώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Από τα 202 κρούσματα, που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, τα 98 εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο, με τη μεγαλύτερη εστία της λοίμωξης να βρίσκεται στην Δυτική Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Βοιωτίας, της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης, της Εύβοιας, της Ημαθίας, της Πέλλας, του Έβρου, της Κορίνθιας, του Κιλκίς, των Σερρών, της Ροδόπης και του Ρεθύμνου. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε γειτονικές χώρες κρούσματα έχουν καταγραφεί και στην Ιταλία, στην Σερβία, στην Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στην Σλοβενία, στην Κροατία, στη Γαλλία, στο Ισραήλ, στο Κόσοβο, στην Αυστρία και στη Σλοβενία.