Τρεις ασθενείς, μετά από εναγώνια αναμονή ετών, έλαβαν το πολυπόθητο μόσχευμα, αλλά εμφάνισαν καρκίνο του μαστού μετά τη μεταμόσχευση και, τελικά, κατέληξαν μέσα σε έξι χρόνια.

Το περιστατικό περιγράφεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Transplantation.

Η 53χρονη δότρια πέθανε από εγκεφαλικό το 2007 και οι δικοί της δώρισαν τα νεφρά, τους πνεύμονες, την καρδιά και το συκώτι της σε ασθενείς, που τα είχαν ανάγκη. Οι γιατροί φέρεται να μην εντόπισαν τα καρκινικά κύτταρα στα όργανά της κι έτσι εκείνα λειτουργήσουν σαν "Δούρειος Ίππος", εξαπλώνοντας τη νόσο στους λήπτες. Οι τρεις πέθαναν από καρκίνο του μαστού και ο λήπτης της καρδιάς πέθανε από σήψη μέσα σε πέντε μήνες.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ: "Αυτή η ασυνήθιστη υπόθεση καταδεικνύει τις συχνά θανατηφόρες συνέπειες του καρκίνου του μαστού και δείχνει ότι η αφαίρεση του οργάνου από τον δότη και η αποκατάσταση της ανοσίας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα".

Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση, που ένας δωρητής-ασθενής μεταδίδει τον καρκίνο σε τέσσερις ανθρώπους. Σπάνιο, επίσης, είναι και το γεγονός, ότι σε μία λήπτρια ο καρκίνος έκανε έξι χρόνια να φανεί.

Η πιθανότητα να νοσήσει κανείς από καρκίνο ύστερα από μεταμόσχευση οργάνου είναι μεταξύ 0,01% και 0,005%. 

Σύμφωνα με την κύρια συγγραφέα της μελέτης, Dr Yvette Matser, η αποθήκευση οργάνων χωρίς παροχή αίματος μπορεί να βοήθησε στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, που είχαν χορηγηθεί στους λήπτες, ίσως να εμπόδισαν τον έγκαιρο εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων.

Χρησιμοποιώντας τεστ DNA, οι γιατροί μπόρεσαν να ταιριάξουν το γενετικό προφίλ των καρκινικών κυττάρων σε κάθε ασθενή με τον αρχικό δότη, αποδεικνύοντας ότι υπήρχαν καρκινικά κύτταρα στα όργανα που μεταμοσχεύθηκαν.