Οι ίδιοι νοιώθουν συχνά λιγότερο άνδρες, είναι ανασφαλείς, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, νοιώθουν φόβο, θυμό, επιθετικότητα, ντροπή, ανησυχία και ενοχή. Δεν είναι, όμως, οι μόνοι. Αντιστοίχως και, οι ερωτικές τους σύντροφοι βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η απόρριψη, η απογοήτευση και η αίσθηση ότι δεν είναι ελκυστικές.

«Τα ποσοστά των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία είναι σχετικά υψηλά και συχνά η πάθηση υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους. Στην πραγματικότητα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη έκπτωσης της σεξουαλικής λειτουργίας, αφού περίπου το 20% όλων των ανδρών θα τη βιώσει κάποια στιγμή, δεδομένου ότι υπάρχουν αυξανόμενες πιθανότητες εμφάνισής της με τη γήρανση.

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι από στυτική δυσλειτουργία υποφέρουν περίπου μισό εκατομμύριο άνδρες. Σε περίπου τους μισούς από αυτούς η πάθηση οφείλεται σε βλάβη των αγγείων», σημειώνει ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Νικόλαος Γ. Κατσένης. «Όταν ένας άνδρας παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία, επηρεάζεται η συναισθηματική υγεία του ίδιου, αλλά και της συντρόφου του. Ο σωστός χειρισμός της διαταραχής και από τους δύο εξασφαλίζει τη συνέχεια της αρμονικής τους σχέσης και της οικογενειακής γαλήνης».

Από τις κύριες επιπτώσεις της πάθησης στους άνδρες είναι το άγχος της απόδοσης, το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν, όταν αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν αρκετά γρήγορη και σταθερή στύση, ή όταν αυτή δεν διαρκεί αρκετό χρόνο. Εμφανίζεται όταν ένα περιστασιακό επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας γίνεται το αναμενόμενο αποτέλεσμα κάθε σεξουαλικής συνεύρεσης. Επιπλέον πολλοί άνδρες με στυτική δυσλειτουργία δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, οι οποίες με τη σειρά τους επιδεινώνουν το πρόβλημα. Στην αναπόφευκτη σύγκριση των επιδόσεών τους με αυτές τις προσδοκίες αισθάνονται ανεπαρκείς και απογοητεύονται.

Όταν είναι αδέσμευτοι, συχνά διστάζουν να φλερτάρουν και να δημιουργήσουν νέες σεξουαλικές σχέσεις, επειδή ντρέπονται να συζητήσουν το πρόβλημά τους υπό τον φόβο της απόρριψης. Όμως με αυτόν τον τρόπο αποσύρονται από τη σεξουαλική ζωή, απομονώνονται συναισθηματικά και δυσκολεύουν ακόμηπερισσότερο την πιθανότητα απόκτησης μιας ομαλής ερωτικής ζωής.

Από την άλλη πλευρά, οι δεσμευμένοι ή παντρεμένοι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία αποφεύγουν την επαφή και την τρυφερότητα με την σύντροφό τους και αισθάνονται θυμό, ενοχή, αλλά και ανησυχία, για την αιτία που προκαλεί την δυσάρεστη κατάσταση. Η έλλειψη καλής επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού - η οποία προϋπάρχει συνήθως - και η αδυναμία ανοιχτής και αποτελεσματικής συζήτησης μπορεί να επιδεινώσουν τη σχέση και να φέρουν τη ρήξη.

Όμως, η στυτική δυσλειτουργία των ανδρών μπορεί να οδηγήσει και σε γυναικείες σεξουαλικές διαταραχές, λόγω της αύξησης του στρες που προκαλεί στις γυναίκες. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι το πρόβλημα επηρεάζει και τους δύο και μπορεί να επιλυθεί αφενός με ανοιχτό διάλογο και αφετέρου με αναζήτηση ιατρικής συμβουλής.

Σύμφωνα με ευρήματα μελετών, το 62% των γυναικών ανέφερε την ύπαρξη σεξουαλικών προβλημάτων, όταν ο σύντροφός τους είχε στυτική δυσλειτουργία, ποσοστό εντυπωσιακά υψηλό. Μεταξύ των προβλημάτων ήταν οργασμικές διαταραχές, δυσπαρευνία και μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας ενδείκνυται, μεταξύ άλλων, η χρήση των κρουστικών κυμάτων. Πρόκειται για μια θεραπεία πρώτης γραμμής που προκαλεί αγγειογένεση και είναι αποτελεσματική στους ασθενείς, που η δυσλειτουργία τους οφείλεται σε βλάβη των αγγείων, που παρέχουν αίμα στο πέος, προκειμένου να επιτευχθεί ικανή στύση. Είναι μια μέθοδος που, αντιθέτως με τον τρόπο δράσης των χαπιών, εστιάζει στο αίτιο και όχι στο σύμπτωμα.