Καθημερινά εκτειθέμεθα σε πολλές διαφορετικές χημικές ουσίες, που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις ορμόνες του οργανισμού μας. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές έχουν συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος του μαστού και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επομένως η κατανόηση του τρόπου δράσης αυτών των χημικών ουσιών, οι οποίες επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών, είναι σημαντική για την δημόσια υγεία και ιδιαίτερα για την υγεία των γυναικών, καθώς η έκθεσή τους σε αυτά τα χημικά είναι συχνά υψηλότερη, λόγω της αυξημένης χρήσης προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας.

Τη νέα μελέτη έκανε η Dr. Anna Pollack και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο George Mason. Πήραν συνολικά 509 δείγματα ούρων από 143 γυναίκες ηλικίας από 18 έως 44 ετών, χωρίς χρόνιες παθήσεις και μέτρησαν τις αναπαραγωγικές ορμόνες για τυχόν χημικές ουσίες, που βρίσκονται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως τα γνωστά parabens, τα οποία είναι αντιμικροβιακά συντηρητικά, αλλά και οι βενζοφαινόνες, που είναι φίλτρα για την υπεριώδη ακτινοβολία.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια: "Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τα μίγματα χημικών ουσιών - που χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας - σε σχέση με τις ορμόνες σε υγιείς γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, χρησιμοποιώντας πολλαπλούς τρόπους μέτρησης αυτής της έκθεσης στον εμμηνορροϊκό κύκλο, τα οποία βελτιώθηκαν με έρευνες που βασίστηκαν σε μία ή δύο χημικές ουσίες".

Αυτή η προσέγγιση δείχνει ότι ακόμη και η χαμηλή έκθεση σε μείγματα χημικών ουσιών μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών. Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα της μελέτης είναι ότι ορισμένα χημικά και για την υπεριώδη ακτινοβολία φίλτρα συνδέθηκαν είτε με μειωμένες αναπαραγωγικές ορμόνες είτε με αυξημένες, κάτι που δείχνει την πολυπλοκότητα αυτών των χημικών ουσιών.

"Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή τη μελέτη είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τα χημικά, που βρίσκονται στα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, που χρησιμοποιούμε", εξήγησαν οι ερευνητές.

"Έχουμε πρώιμους δείκτες ότι χημικά όπως τα parabens μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Εάν αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιωθεί από επιπρόσθετη έρευνα, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις ασθένειες που εξαρτώνται από τα οιστρογόνα, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού".