Η υπερηχογραφία αποτελεί μια αποτελεσματική και φθηνή διαγνωστική εξέταση για πολλά όργανα, χωρίς ακτινοβολία. Οι σύγχρονοι υπερηχογράφοι έχουν την δυνατότητα να μελετούν, όχι μόνο την μορφή και την δομή των οργάνων, αλλά και την κίνησή τους μαζί με την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά και στα αγγεία ολόκληρου του σώματος. Αυτά είπαν, μεταξύ άλλων, οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου, ενόψει του 27ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Υπερηχογραφίας EUROSON 2015, που θα γίνει τον Νοέμβριο.

Με ένα εξάρτημα, το οποίο δρα σαν ραντάρ, μια δέσμη υπερήχων έρχεται σε επαφή με το δέρμα και δέχεται τις ανακλάσεις από τα όργανα του σώματος. Οι ανακλάσεις αυτές συλλέγονται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του υπερηχογράφου, που τις επεξεργάζεται για να σχηματίσει μια εικόνα / τομή του ανθρώπινου σώματος που απεικονίζει τα όργανα που βρίσκονται απέναντι από το σημείο επαφής του εξαρτήματος στο δέρμα. Με τον τρόπο αυτό φαίνονται λίθοι (στην χολή / στους νεφρούς) και όγκοι, τραύματα ή φλεγμονές στα συμπαγή όργανα (ήπαρ / πάγκρεας / σπλήνας / νεφροί / μήτρα / ωοθήκες / προστάτης / μαστός / θυρεοειδής / μύες / τένοντες). Κοίλα όργανα που περιέχουν αέρα (στομάχι / έντερο / πνεύμονας), τα οστά και ό,τι περιβάλλεται από οστά (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) δεν φαίνονται αξιόπιστα στην υπερηχογραφία.

Η υπερκατανάλωση απεικονιστικών εξετάσεων έχει γίνει συνήθεια για πολλούς γιατρούς, αλλά και πολλούς ασθενείς. Είναι συχνό το φαινόμενο να προκύπτουν για ένα κλινικό περιστατικό πολλές επαναλαμβανόμενες απεικονιστικές και βιοχημικές εξετάσεις, οι οποίες επικαλύπτονται, χωρίς, όμως, να προσθέτει μία ή περισσότερες πληροφορίες από τις εξετάσεις που προηγήθηκαν. Είναι επίσης, συχνό το φαινόμενο ασθενείς από την επαρχία να καταφεύγουν σε νοσοκομείο της Αθήνας, και να πραγματοποιούν πολλές απεικονιστικές εξετάσεις, από τις οποίες δεν προκύπτει, τελική διάγνωση, αλλά ένα δυσβάσταχτο κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) καθώς και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΤΥΔΚΥ, ΤΑΞΥ), τα οποία καλούνται συνήθως χωρίς έλεγχο, να πληρώνουν αυτές τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις. 

Σε ό, τι αφορά στις τιμές, είναι πολύ χαμηλές στην υπερηχογραφία (8 € το κάθε εξεταζόμενο όργανο) ενώ έχουν εξαιρεθεί πολλές υπερηχογραφικές εξετάσεις. Το φαινόμενο αυτό ισχύει κυρίως με τις πρόσφατες και σύγχρονες υπερηχογραφικές εξετάσεις, όπως είναι οι εξετάσεις με έγχρωμο Doppler των οργάνων της κοιλιάς, κάθε ελαστογραφική εξέταση και οι υπερηχογραφικά καθοδηγούμενες παρακεντήσεις σε όλα τα όργανα. Με τον τρόπο αυτό γίνεται μία καθοριστική διάκριση μεταξύ ακριβών και φθηνών απεικονιστικών εξετάσεων, με πριμοδότηση των πρώτων.