Το ενδεχόμενο επίτευξης πλήρους δερματικής κάθαρσης βελτιώνει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων με ψωρίαση, σύμφωνα με την Έκθεση PsoClear, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Τα αποτελέσματα της πρώτης από δύο αναλύσεις ομαδοποιημένων δεδομένων από τις μελέτες AMAGINE-2 και AMAGINE-3 κατέδειξαν ότι μεγαλύτερη αναλογία ατόμων που έλαβαν το brodalumab πέτυχαν απόλυτη τιμή PASI 0, δηλαδή πλήρη κάθαρση του δέρματος χωρίς συμπτώματα ψωρίασης, στη διάρκεια του χρόνου, σε σύγκριση με το ustekinumab (75% έναντι 52%, αντίστοιχα, σε διάστημα 52 εβδομάδων).

Η απόλυτη τιμή PASI μετράει τη σοβαρότητα της ερυθρότητας, της πάχυνσης και της απολέπισης του δέρματος σε διαφορετικά σημεία του σώματος και η βαθμολογία μικρότερη από τρία αποτελεί ένδειξη επιτυχίας της θεραπείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τη δεύτερη ανάλυση, το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε ώστε το 50% των ασθενών να επιτύχει πλήρη κάθαρση σε όλες τις περιοχές του σώματος – κεφαλή και λαιμός, κορμός, άνω και κάτω άκρα – ήταν μικρότερο με το brodalumab από ότι με το ustekinumab. Κατά την ανάλυση διάρκειας 52 εβδομάδων, παρατηρήθηκαν μεγαλύτερα ποσοστά πλήρους δερματικής κάθαρσης, ήδη, από τη δεύτερη εβδομάδα για τους ασθενείς, που έλαβαν θεραπεία με το brodalumab.

Ο καθηγητής Μαρκ Ράντκε, από το Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας Δερματολογικών και Νοσηλευτικών Επιστημών, στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Αμβούργο-Επεντορφ της Γερμανίας, σχολίασε ότι«ακόμη και όταν ένα σχετικά μικρό ποσοστό της επιφάνειας του δέρματος επηρεάζεται από την ψωρίαση, εξακολουθεί να προκαλεί σημαντική επιβάρυνση. Τα τελευταία δεδομένα από το brodalumab παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους κλινικούς γιατρούς και τους ασθενείς, γιατί δείχνουν τι μπορεί να επιτύχει η θεραπεία, σε ολόκληρο το σώμα και σε συγκεκριμένες περιοχές του. Κάτι τέτοιο μας καθησυχάζει δείχνοντας ότι η επίτευξη υψηλών επιπέδων δερματικής κάθαρσης γίνεται ολοένα και πιο εφικτή με τις νεότερες θεραπείες».

Η επίτευξη πλήρους δερματικής κάθαρσης είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τα άτομα με ψωρίαση, το οποίο σχετίζεται ευθέως με την ποιότητα ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ευτυχίας.

Η πρόσφατη Έκθεση PsoClear, που συμπεριέλαβε 7.644 Ευρωπαίους, έδειξε ότι τα άτομα που ζουν με τη νόσο θα ήταν, κατά μέσο όρο, ευτυχέστερα κατά 49% εάν πετύχαιναν δερματική κάθαρση, η οποία ορίζεται ως το δέρμα που είναι απολύτως απαλλαγμένο από βλάβες και συμπτώματα όπως ο κνησμός και η απολέπιση.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις (24%) θεωρεί ότι η επίτευξη δερματικής κάθαρσης θα τους επέτρεπε να ζήσουν τη ζωή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τοποθετώντας το επίπεδο ενδεχόμενης ευτυχίας στην κορυφή της βαθμολόγησης (σε μια κλίμακα ευτυχίας 10 σημείων). Ωστόσο, δεν έδειξαν όλοι οι συμμετέχοντες της έρευνας την ίδια αισιοδοξία. Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των ατόμων που ζουν με ψωρίαση πιστεύουν ότι η επίτευξη πλήρους δερματικής κάθαρσης είναι αδύνατη ή ελάχιστα πιθανή.