Κλινικές δοκιμές είναι, ήδη, σε εξέλιξη. Το συστατικό - κλειδί έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τη μυρωδιά του σανταλόξυλου και έχει, επίσης, την ιδιότητα να τονώνει την ανάπτυξη των τριχών στους ανθρώπους.

Η έρευνα διεξήχθη με τη χρήση ιστού από το τριχωτό της κεφαλής στο εργαστήριο. Οι επιστήμονες πίσω από την ανακάλυψη λένε ότι μπορεί να βρίσκονται στην αιχμή μιας αποτελεσματικής θεραπείας για την τριχόπτωση, ένα ζήτημα μείζον για πάρα πολλούς άνδρες, που βλέπουν την κώμη τους να... αποσυντίθεται και την αυτοπεποίθησή τους να κλονίζεται.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Ralf Paus έκανε λόγο για εκπληκτικά ευρήματα. "Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει αποδειχθεί ότι η αναδιαμόρφωση ενός κανονικού ανθρώπινου μίνι οργάνου - όπως είναι μια τρίχα - μπορεί να ρυθμιστεί από μια απλή, ευρέως χρησιμοποιούμενη μυρωδιά, που χρησιμοποιείται στα αρώματα", δήλωσε.

Για να επιτύχουν αυτά τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες βάδισαν πάνω σε ένα αρχαίο χημικό μονοπάτι, που εντοπίστηκε στους θύλακες των τριχών και τους επέτρεψε να επιβραδύνουν τον θάνατο των τριχών και να προωθήσουν την ανάπτυξή τους.

Στην πραγματικότητα οι ίδιες χημικές οδούς βοηθούν στην ρύθμιση και μιας σειράς άλλων κυτταρικών λειτουργιών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των τριχών.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε έναν υποδοχέα, που ονομάζεται OR2AT4, ο οποίος είναι γνωστό ότι διεγείρεται από το σανταλόξυλο και μπορεί να βρεθεί στο εξωτερικό στρώμα των τριχοθυλακίων. Διαπίστωσαν ότι με την εφαρμογή του συνθετικού σανταλόξυλου στον ιστό του τριχωτού της κεφαλής, θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανάπτυξη των τριχών και να μειώσουν τον κυτταρικό θάνατο, εξαφανίζοντας την φαλάκρα.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι θύλακες των ανθρώπινων τριχών μπορούν να "μυρίσουν", υπό την έννοια ότι χρησιμοποιούν τους αρχαίους υποδοχείς οσμής για να ελέγξουν βασικές λειτουργίες, όπως η ανάπτυξη.