Μόλις δέκα λεπτά ελαφριάς άσκησης είναι αρκετά για να ενισχύσουν τις συνάψεις του εγκεφάλου και να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να κάνει διάκριση μεταξύ παρόμοιων αναμνήσεων.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας μελέτησαν την δραστηριότητα του εγκεφάλου και βρήκαν ότι τα τμήματα του εγκεφάλου, που ευθύνονται για τον σχηματισμό και για την αποθήκευση των αναμνήσεων, συνδέονται και αυξάνονται μετά από σύντομη άσκηση, όπως αργό περπάτημα, γιόγκα ή τάι τσι.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα απλό και αποτελεσματικό μέσο για την επιβράδυνση ή την εξάλειψη της απώλειας μνήμης και της γνωσιακής παρακμής σε άτομα που είναι ηλικιωμένα ή έχουν χαμηλά επίπεδα σωματικής ικανότητας.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 36 υγιείς εθελοντές 20 ετών να κάνουν 10 λεπτά ελαφριά άσκηση - στο 30% της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου - πριν αξιολογήσουν την ικανότητα μνήμης τους. Στη συνέχεια το τεστ μνήμης επαναλήφθηκε στους ίδιους εθελοντές χωρίς να έχει προηγηθεί άσκηση.

Το ίδιο πείραμα επαναλήφθηκε σε 16 από τους εθελοντές, που είχαν κάνει το ίδιο είδος άσκησης ή ξεκουράζονταν, με τους ερευνητές να σαρώνουν τον εγκέφαλό τους για να παρακολουθήσουν την δραστηριότητά του. Στο μυαλό εκείνων που είχαν ασκηθεί ανακάλυψαν την ενισχυμένη επικοινωνία μεταξύ του ιππόκαμπου - μιας περιοχής σημαντικής στην αποθήκευση αναμνήσεων - και περιοχών στον φλοιό του εγκεφάλου, που σχετίζονταν με τη ζωντανή επανάκτηση των αναμνήσεων.

"Η όλη διαδικασία ήταν μια πρόκληση", δήλωσε ο Michael Yassa, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και ένας εκ των επικεφαλής του project.

Στους συμμετέχοντες στη μελέτη έδειξαν αρχικά εικόνες αντικειμένων από την καθημερινή ζωή - από μπρόκολα μέχρι καλάθια για πικ-νικ - και αργότερα τους τέσταραν για να δουν πόσο καλά θυμούνται τις εικόνες.

"Χρησιμοποιήσαμε πολύ παρόμοια αντικείμενα για να δούμε αν θα θυμούνται αν αυτό ήταν το ακριβές καλάθι πικ-νικ, ας πούμε, έναντι του άλλου καλαθιού για πικνίκ", είπε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.