Λίγο κρασάκι το βράδυ με το φαγητό βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία των διαβητικών ασθενών και αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη τους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Σουηδία, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ίρις Σάι του Ισραηλινού Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στη Νεγκέβ, έκαναν επί δύο χρόνια μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με 224 διαβητικούς ηλικίας από 45 έως 75 ετών, οι οποίοι αρχικά δεν έπιναν αλκοόλ. Τους χώρισαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη συνέχισε να πίνει απλώς νερό με το δείπνο κάθε βράδυ επί μία διετία, η δεύτερη έπινε κόκκινο κρασί και η τρίτη λευκό (150 ml ή ένα ποτήρι περίπου). Όλοι ακολουθούσαν την υγιεινή μεσογειακή διατροφή. 

Όπως αναφέρεται στο ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", όπου έγινε η δημοσίευση, οι διαβητικοί είναι πιο ευάλωτοι σε καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ έχουν και χαμηλότερη «καλή» χοληστερόλη (HDL) σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Το τακτικό βραδινό κρασί, ιδίως το κόκκινο, όπως διαπίστωσε η νέα μελέτη, βελτιώνει το μεταβολικό «προφίλ» ενός διαβητικού, ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη του, μειώνοντας την αναλογία της «καλής» με την ολική χοληστερόλη του (κάτι που μειώνει τον κίνδυνο για την καρδιά).

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «εισάγοντας την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως κόκκινου, στους διαβητικούς, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, μειώνει σε μέτριο βαθμό τον καρδιο-μεταβολικό κίνδυνο». Επίσης διαπιστώθηκε ότι μόνο όσοι μεταβολίζουν αργά το αλκοόλ στον οργανισμό τους, δηλαδή περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους, πετυχαίνουν - με τη βοήθεια είτε του κόκκινου είτε του λευκού κρασιού - βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου τους. Επιπλέον με το κρασί βελτιώθηκε ο ύπνος, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η αρτηριακή πίεση τους ή η υγεία του ήπατος.

Οι ερευνητές, πάντως, δεν διευκρίνισαν αν, όντως, λιγότερα εμφράγματα και λιγότεροι θάνατοι συμβαίνουν σε όσους, αντί για σκέτο νερό, πίνουν ένα ποτηράκι κρασί τα βράδια, πράγμα που πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές στο μέλλον. Παράλληλα προειδοποιούν, ιδίως τους διαβητικούς, ότι είναι καλύτερο να πίνει κανείς το κρασί με το φαγητό του και όχι σκέτο, για να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.