Προσπάθειες κινητοποίησης των ευρωπαίων φαρμακοποιών ενάντια στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, ξεκινά σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με την επίσκεψη του στη Γερμανία, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Γερμανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου (ABDA), σε μία προσπάθεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις των επικείμενων αλλαγών στον κλάδο.

Ο κλάδος βρίσκεται στην "κόψη του ξυραφιού" ύστερα από την άκαρπη συνάντηση που είχαν οι φαρμακοποιοί την περασμένη Δευτέρα με τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Τώρα, η διοίκηση του ΠΦΣ επιδιώκει την υποστήριξη των ευρωπαϊκών ενώσεων φαρμακοποιών, προκειμένου να μην αλλάξει το μοντέλο ιδιοκτησίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Γι΄ αυτό ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος επισκέπτεται τις επόμενες ημέρες τη Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία, προτείνοντας παράλληλα εφαρμογή του "γερμανικού μοντέλου" ιδιοκτησίας φαρμακείου που προβλέπει ότι φαρμακείο μπορεί να κατέχει μόνο φαρμακοποιός, ο  οποίος μπορεί να διατηρεί μέχρι τρεις άδειες στην ίδια πόλη.

Στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας με τους δύο υπουργούς, οι φαρμακοποιοί άφησαν να εννοηθεί ότι η Κυβέρνηση "πιάστηκε αδιάβαστη" στη διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο, αφήνοντας έτσι να "περάσει" η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων στη χώρα, αγνοώντας τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ περί ανοίγματος σειράς επαγγελμάτων και τις ρυθμίσεις που είχαν προκληθεί στο ενδιάμεσο από το καθεστώς που επικρατεί στη λοιπή Ευρώπη (επιστροφή των φαρμακείων στους φαρμακοποιούς όπου είχε υπάρξει απελευθέρωση).

Παράγοντες των φαρμακοποιών, έκαναν λόγο για απογοητευτική συνάντηση με τους δύο υπουργούς, που παρότι έδωσαν απόλυτο δίκιο στους φαρμακοποιούς, δεν δήλωσαν διατεθειμένοι να μεσολαβήσουν στον ΟΟΣΑ για το θέμα (σ.σ. Στην προσπάθεια των φαρμακοποιών να ζητήσουν αλλαγή στην έκθεση από τον ΟΟΣΑ, η απάντηση ήταν ότι ο Οργανισμός συνομιλεί μόνο με τις κυβερνήσεις των κρατών).

Στην προσπάθεια αλλαγής του κλίματος, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος ζήτησε από τους υπουργούς λίγο χρόνο, τουλάχιστον σε ότι αφορά την έκδοση της απαιτούμενης υπουργικής απόφασης για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Στο μεταξύ ξεκινά σήμερα την περιοδεία του στην Ευρώπη, ζητώντας υποστήριξη κατ΄ αρχήν από τους Γερμανούς φαρμακοποιούς και στη συνέχεια από τους Ισπανούς με τους οποίους θα συναντηθεί τη Δευτέρα, ενώ το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στο 15ο συνέδριο PharmaPoint στη Θεσσαλονίκη.

Στήριξη στην στάση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου φαίνεται πως δίνει και η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδας (ΦΑΝΙΕ) που εκπροσωπεί τα φαρμακεία που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο κ. Μαίρη Λυβίζου, η οποία έκανε λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει καμία λογική στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων".