Καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο παίρνουν αντικαταθλιπτικά, άλλοι πιο ήπια και άλλοι πιο βαριά, "για να βγάλουν τη μέρα", όπως λένε. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτοί οι άνθρωποι κληθούν να διακόψουν τη θεραπεία τους;

Φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω στέρησης, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκούν για εβδομάδες (στο 40% για έξι εβδομάδες), μήνες (στο 25% για τρεις μήνες) ή και παραπάνω, με συμπτώματα όπως άγχος, αϋπνία και γριπώδη συνδρομή, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο Journal of Addictive Behaniors.

Ο Dr James Davies από το Πανεπιστήμιο Roehampton και ο John Read από το Πανεπιστήμιο East London, επικεφαλής της ανασκόπησης, επεσήμαναν: "Οι υπάρχουσες κατευθυντήριες γραμμές δεν αναγνωρίζουν πόσο σύνηθες είναι το σύνδρομο στέρησης από τα αντικαταθλιπτικά και θεωρείται γενικά ότι το πρόβλημα ξεπερνιέται μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτό οδηγεί πολλούς γιατρούς σε εσφαλμένη διάγνωση των συμπτωμάτων, θεωρώντας τα συχνά ως υποτροπή, με αποτέλεσμα περιττή και επιβλαβή μακροχρόνια συνταγογράφηση".

Η ανασκόπηση (μετα-ανάλυση) υπογραμμίζει την ανάγκη παροχής φροντίδας στους ασθενείς, προκειμένου να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται αυτές οι παρενέργειες.

Ο Sir Oliver Letwin, πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου για την Εξάρτηση από τα Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, σχολίασε σχετικά: "Η συστηματική αυτή ανάλυση παρέχει σημαντικά νέα στοιχεία για τα στερητικά συμπτώματα των αντικαταθλιπτικών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν για να αντανακλούν τη συχνότητα των στερητικών συμπτωμάτων".