Εφιαλτικές διαπιστώσεις για το σύστημα υγείας κάνουν οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό, οι οποίοι εξουθενωμένοι από την εντατικοποίηση της εργασίας, δεν βλέπουν νέες προσλήψεις στον ορίζοντα, αντίθετα περιμένουν τις επιπτώσεις των μειώσεων στη χρηματοδότηση του συστήματος ως το 2018, την εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών που θα περιλαμβάνουν και τη μισθοδοσία των νοσοκομείων, με κορύφωση το κλείσιμο μονάδων υγείας αν τα έσοδά τους δεν επαρκούν.

Συγκεκριμένα διαπιστώνουν ότι:

  • Οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται δραματικά. Ειδικά για την υγεία, η επιχορήγηση των νοσοκομείων για φέτος θα είναι μειωμένη σε σχέση με τις προβλέψεις (1,390 δισ. ευρώ), αλλά σύμφωνα με τις προγραμματικές εξαγγελίες θα φθίνει κατακόρυφα έως το 2018. Ενδεικτικά, για τον Ευαγγελισμό δεν έχει δοθεί ούτε το 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης και μάλιστα, η πρόσθετη επιχορήγηση 9,6 εκατ. ευρώ, καλύπτει τις ανάγκες μόνο ενός μήνα.
  • Η έλλειψη προσωπικού έχει πάρει τραγικές διαστάσεις. Το προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά ενώ διευρύνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η τρόικα δεν θα επιτρέψει προσλήψεις, μέχρι το τέλος του χρόνου θα απολυθούν 40 επικουρικοί - γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τραυματιοφορείς και παραϊατρικό προσωπικό - οι 13 νοσηλευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ στις ΜΕΘ του νοσοκομείου θα υποχρεωθούν να κάνουν σύμβαση έργου (μπλοκάκι), ενώ οι συνταξιοδοτήσεις από όλους τους κλάδους ανέρχονται σε πολλές δεκάδες. 
  • Οι 907 προσλήψεις πανελλαδικά που είχαν ήδη εγκριθεί από πέρυσι και απ’ ότι λέγεται θα προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους (πέρα από το ότι θ’ αρχίσουν ν’ αναλαμβάνουν μετά τα μέσα του 2016 το νωρίτερο) είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού για μεγάλα νοσοκομεία προβλέπονται 7-10 υπάλληλοι. Η δε υπόσχεση για 2.500 προσλήψεις (με γιατρούς) μόνιμου προσωπικού για το 2016, δεν έχει διασφαλίσει τις σχετικές πιστώσεις από τον προϋπολογισμό. Μόνο ο Ευαγγελισμός με τον μειωμένο οργανισμό του 2012, έχει πάνω από 780 κενές οργανικές θέσεις όλων των κλάδων. 
  • Η εντατικοποίηση της εργασίας είναι στο κόκκινο. Ήδη παρατηρούνται βαριές ασθένειες στο προσωπικό ειδικά, των μονάδων, που φυσικά δεν καταγράφονται και δεν αξιολογούνται ως επαγγελματικός κίνδυνος αφού -παρά τις σχετικές αποφάσεις του ΔΣ του νοσοκομείου- δεν συγκροτείται η υποχρεωτική Εσωτερική Υπηρεσία Υγείας και Πρόληψης με γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Τα δε ρεπό από υπερεργασία, σε γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικούς κλπ παίρνονται με το σταγονόμετρο, ενώ πολλοί εκφράζουν την διάθεση παραίτησης από το νοσοκομείο επειδή δεν αντέχουν άλλο τις εξαντλητικές βάρδιες και την εντατικοποίηση της δουλειάς.
  • Τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου πέραν της βαριάς φορολογίας και του ασφαλιστικού, προβλέπουν νέο μισθολόγιο (με μειώσεις και κατάργηση των ειδικών μισθολογίων πχ γιατρών), νέα αξιολόγηση που θα ανοίγει το δρόμο σε διαρκή κινητικότητα (αποδέσμευση οργανικής θέσης από τον φορέα της) και απολύσεις. Επίσης, μετατροπή έως το 2017 των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων σε DRG’s δηλ. νοσήλιο που θα περιλαμβάνει και όλες τις λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου αλλά και τη μισθοδοσία του προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι όποια μονάδα υγείας δεν φέρνει τα ανάλογα έσοδα θα κλείνει.

Οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό κάνουν λόγο για μέτρα που οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση της ελληνικής οικονομίας με ισχυρή πιθανότητα για νέα διεθνή συγχρονισμένη κρίση με όξυνση αντιθέσεων εντός της Ε.Ε. Προγραμματίζουν σύσκεψη όλου του επικουρικού προσωπικού και των συμβασιούχων του ΚΕΕΛΠΝΟ την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου το μεσημέρι και γενική συνέλευση των εργαζομένων στις 22 Οκτωβρίου με προγραμματισμό απεργίας στις 12 Νοεμβρίου.