Οπότε τα οφέλη για την υγεία από ένα ποτήρι κρασί ή από ένα ουίσκι μπορεί να είναι κάπως υπερβολικά, σύμφωνα με τη μελέτη, που δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ - ακόμη και εντός των "ασφαλών" ορίων - αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι Αμερικανοί ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι, που καταναλώνουν αλκοόλ τέσσερις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, αύξησαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου τους κατά μέσο όρο κατά 20%.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει οφέλη για την καρδιά από ένα καθημερινό ποτό, που αποδίδονται ποικιλοτρόπως στα ευεργετικά αντιοξειδωτικά του κόκκινου κρασιού, στη μειωμένη πιθανότητα θρόμβων στο αίμα ή, απλά, στις ιδιότητες ανακούφισης του στρες. Ωστόσο τώρα φάνηκε ότι τα οφέλη αυτά εξαφανίστηκαν, σε ανθρώπους που έπιναν τακτικά.

"Το αλκοόλ μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα με κίνδυνο καρδιακής νόσου, αλλά πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου", υπογραμμίζεται σε άρθρο στο περιοδικό Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 400.000 ανθρώπους, μερικοί από τους οποίους παρακολουθούνταν ήδη από τη δεκαετία του 1950. Ανακάλυψαν ότι υπήρχαν καρδιακά οφέλη για άτομα που έπιναν λίγα ποτηράκια αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά περίπου 25%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν τίποτα, αυξάνοντας μόνο τον κίνδυνο καρκίνου κατά περίπου 8%.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Sarah Hartz δήλωσε: "Η κατανάλωση ενός-δυο ποτών τέσσερις μέρες την εβδομάδα ίσως να είναι χρήσιμη για τους ανθρώπους που τους απασχολεί η στεφανιαία νόσος, αλλά όχι για εκείνους που τους απασχολεί ο καρκίνος. 

Σε ό, τι αφορά στον κίνδυνο για καρκίνο, κάθε κατανάλωση είναι επιβλαβής. Συνολικά νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει πλέον να θεωρούν ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα κάνει καλό στην υγεία".