Όπως είπαν τα μέλη του ΚΕΦΙ σε συνέντευξη τύπου, η προσφορά των υπηρεσιών του προγράμματος γίνεται δωρεάν, σε ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως βαρύτητα στην κατάστασης της υγείας τους, οικονομική κατάσταση και τόπος κατοικίας, καθώς το πρόγραμμα καλύπτει σε πρώτη φάση ασθενείς που κατοικούν εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί την μοναδική δράση, που στοχεύει στην ανακούφιση και στην παρηγορητική φροντίδα και στήριξη καρκινοπαθών τελικού σταδίου, σε μια χώρα, όπου δεν λειτουργεί καμμία δομή τελικού σταδίου, ούτε για καρκίνο, ούτε για άνοια, ούτε για άλλο χρόνιο νόσημα.

Ήδη πιλοτικά εξυπηρετούνται 5 ασθενείς και υπάρχει η δυνατότητα παροχής εξατομικευμένης ψυχολογικής υποστήριξης για 3-5 ασθενείς την ημέρα, προσφέροντας μια εβδομαδιαία συνεδρία και με πιλοτικό όριο τις 15 συνεδρίες ανά ασθενή.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του Συλλόγου ΚΕΦΙ Αθηνών και αρχικά θα εξυπηρετούνται περίπου 100 ασθενείς στην Αθήνα, ενώ στόχος είναι να επεκταθεί και σε άλλους Δήμους, μόλις βρεθούν εθελοντές και υποστηρικτές.

Οι παροχές του προγράμματος «Μαζί και στο σπίτι» περιλαμβάνουν:

  • Ψυχολογική και κοινωνική στήριξη για την αποδοχή της διάγνωσης και αποφυγή εγκατάλειψης της θεραπευτικής προσπάθειας, την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης, την διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης.
  • Υποστήριξη των οικογενειών και των φροντιστών, καθώς και ανάδειξη του ρόλου τους.
  • Ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα του ασθενούς και την διαδικασία διεκδίκησής τους.

Με αφορμή την παρουσίαση της νέας δράσης του συλλόγου, η πρόεδρος του Συλλόγου Ζωή Γραμματόγλου τόνισε:

«Χρόνια τώρα προσπαθούμε μέσω των δράσεων μας να σταθούμε δίπλα στον ογκολογικό ασθενή και στην οικογένειά του, προσφέροντας στήριξη σε κάθε επίπεδο. Με το νέο πρόγραμμα «Μαζί και στο σπίτι» θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητας ζωής τόσο του ασθενή με καρκίνο, αλλά και της οικογένειάς του, με την ψυχοκοινωνική κάλυψη στο οικείο περιβάλλον τους.

Αυτή η κατ’οίκον υποστήριξη έρχεται πάντα σε συνέχεια της νοσοκομειακής περίθαλψης, βοηθώντας τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί ενημερώνουν την οικογένεια για τα δικαιώματα του ασθενούς, τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα, όπως και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν. Επιπλέον παρέχονται συνεδρίες με ψυχολόγο κατ’ οίκον, προκειμένου ο ασθενής να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, να ανακτήσει τις εσωτερικές του δυνάμεις και την αυτοπεποίθησή του. Οι ίδιοι αλλά και οι συγγενείς τους μπορούν να ενταχθούν και στις συναντήσεις των ομάδων ψυχολογικής στήριξης, που πραγματοποιούνται στους χώρους του συλλόγου μας».

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη διαδικασία ένταξης σε αυτό, επικοινωνήστε με το ΚΕΦΙ (210 64 68 222 & 210 32 44 390, email: info@anticancerath.gr).

Το πρόγραμμα "τρέχει" με την οικονομική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Βristol-Myers Squibb.