“Καμία απόφαση δεν λαμβάνεται για μένα, χωρίς εμένα”  Αυτό είναι το βασικό σύνθημα του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS), με το οποίο αναδεικνύεται ο ρόλος του ασθενούς στη λήψη των αποφάσεων για τη θεραπεία του.

Η συμμετοχή του ασθενή στην απόφαση για τη θεραπεία του, συζητήθηκε στο πλαίσιο ενότητας με τίτλο “Η σχέση επαγγελματιών Υγείας και ασθενών στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας “Θεραπευτική Συμμαχία”, που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” από την Ιατρική Εταιρία Αθηνών, το Health Daily και την Get2Work.

Μιλώντας στην ημερίδα, η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης Κατερίνα Κουτσογιάννη τόνισε πως ο ασθενής έχει ανάγκη να ακούσει από τον γιατρό του τι τού συμβαίνει, με απλά και κατανοητά λόγια.

Αναφέρθηκε σε μία εργασία που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με τη συμμετοχή γιατρών και ασθενών. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη συναπόφασης για τη θεραπεία, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε ευρεία κλίμακα, εξαιτίας της έλλειψης χρόνου στα νοσοκομεία.

Η κ. Κουτσογιάννη πρότεινε να δίνεται περισσότερος χρόνος στο πρώτο ραντεβού, στο οποίο ο ασθενής θα προσέρχεται καλά προετοιμασμένος, με σημειώσεις που έχει κρατήσει για το πρόβλημα της υγείας το προηγούμενο διάστημα.

Η Doctor – Patient Relationship Manager της εταιρείας Leo, Νόνη Παπαστεφάνου τόνισε ότι οι γιατροί δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο στο να ακούσουν το πρόβλημα των ασθενών, τους οποίους διακόπτουν 18 έως 24 δευτερόλεπτα αφότου ξεκινήσουν να περιγράφουν την πάθησή τους.

Στο στίγμα των ασθενών με ψωρίαση ανέδειξε ο δερματολόγος του νοσοκομείου “Αττικόν” Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος. Ανέφερε ότι το 77% των ασθενών θεωρούν ότι η ψωρίαση είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα και το 60% πως επιδρά σε σημαντικό βαθμό στην καθημερινότητά τους.

“Γνώρισα τον ρατσισμό εξαιτίας της ψωρίασης. Όταν είσαι στην παραλία νιώθεις τα βλέμματα. Οι γιατροί δεν το αντιλαμβάνονται”. Με τα λόγια αυτά περιέγραψε την καθημερινότητά της η εκπρόσωπος του Συλλόγου Πασχόντων από Ψωρίαση “Καλυψώ” Μάρω Κανελλάκη.

Η κ. Κανελλάκη εμφάνισε τη νόσο σε ηλικία 8 ετών, έπειτα από σοκ που υπέστη από λόγια της δασκάλας στο σχολείο. Από τότε, η εμπειρία της με τους δερματολόγους δεν ήταν και η καλύτερη, καθώς δεν της έδωσαν τη σημασία που – όπως είπε – χρειάζεται ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Στο στίγμα της σχιζοφρένειας αναφέρθηκε ο Σπύρος Ζορμπάς, γενικός γραμματέας του ΚΙΝΑΨΥ και μέλος του Δ.Σ. του European Federation of Families of People with Mental IllnessΠολλοί άνθρωποι – είπε – δεν γνωρίζουν τι είναι ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, πέραν του φαρμάκου κατά της νόσου. Για τη σχέση γιατρού – ασθενούς, ο κ. Ζορμπάς τόνισε ότι είναι σημαντικό να έχουμε έναν ψεύτικα ευγενικό γιατρό, παρά έναν ειλικρινά αγενή...