Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν λοιμώξεις, όπως η γρίπη και η ηπατίτιδα, εξαιτίας του DNA που κληρονόμησαν από τους Νεάντερνταλ, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Πριν από περίπου 70.000 χρόνια, οι άνθρωποι άρχισαν να μεταναστεύουν από την Αφρική, αλλά, όταν έφθασαν στην Ευρασία, διαπίστωσαν ότι δεν ήταν μόνοι. Οι Νεάντερταλ ζούσαν στην περιοχή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και το σώμα τους ήταν καλά προσαρμοσμένο στο σκληρό κλίμα του. 

Και μπορεί να εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 40.000 χρόνια, αλλά οι περισσότεροι σύγχρονοι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να φέρουν περίπου το 2% του DNA τους στα γονιδιώματά τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα 152 γονίδια, που κληρονομήσαμε από τους Νεάντερταλ, αλληλεπιδρούν με τη σύγχρονη γρίπη Α και την ηπατίτιδα C και βοήθησαν τους προγόνους μας να τις αποτρέψουν.

"Οι σύγχρονοι άνθρωποι και οι Νεάντερταλ είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι, ώστε πραγματικά δεν υπήρχε γενετικό εμπόδιο να υπερπηδήσουν οι ιοί αυτοί", δήλωσε ο καθηγητής γενετικής David Enard στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. "Αλλά αυτή η εγγύτητα σήμαινε επίσης ότι οι Νεάντερταλ θα μπορούσαν να μεταβιβάσουν προστασία ενάντια αυτών των ιών".

Μάλιστα αυτή η προστασία είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους τμήματα του DNA των Νεάντερταλ επιβίωσαν χιλιάδες χρόνια μετά την εξαφάνιση του είδους.

Ο καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dmitri Petrov, επεσήμανε: "Πιστεύουμε ότι η αντίσταση σε συγκεκριμένους ιούς RNA, που παρέχεται από αυτές τις γενετικές αλληλουχίες των Νεάντερνταλ, ήταν πιθανότατα ένας από τους βασικούς λόγους για τα επιλεκτικά τους οφέλη".

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Cell.