Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από ομάδες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σε Ερευνητικά Ιδρύματα στη Γερμανία και στις ΗΠΑ. Χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να εξετάσει το λίπος που περιβάλλει τις στεφανιαίες αρτηρίες, όπως αυτές εμφανίζονται σε αξονικές τομογραφίες της καρδιάς (CT).

Αυτό το λίπος αλλοιώνεται, όταν μια αρτηρία φλεγμαίνει, χρησιμεύοντας ως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για αυτό που, ένας από τους ερευνητές πιστεύει, ότι θα μπορούσε να είναι μέχρι το 30% των καρδιακών προσβολών.

Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές προκαλούνται από τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας (εναπόθεση λίπους) μέσα στην αρτηρία, η οποία διακόπτει τη ροή του αίματος. Επί του παρόντος, οι απεικονιστικές μέθοδοι δείχνουν στον ειδικό γιατρό πότε μια αρτηρία έχει, ήδη, βουλώσει.

Με τη νέα τεχνολογία - για την οποία οι ερευνητές ελπίζουν να λάβουν ρυθμιστική έγκριση και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού μέσα σε έναν χρόνο - οι γιατροί θα μπορούν να δουν πολύ νωρίτερα ποιες αρτηρίες κινδυνεύουν να βουλώσουν.

"Εάν είστε σε θέση να εντοπίσετε φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς, τότε μπορείτε να πείτε ποιες αρτηρίες... θα προκαλέσουν καρδιακές προσβολές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Χαράλαμπος Αντωνιάδης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. "Με τη νέα τεχνολογία που διαθέτουμε, μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό".

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι δύο μεγαλύτερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

"Μπορούμε να πούμε ότι οι αρτηρίες σας έχουν φλεγμονή και ότι μια στένωση θα αναπτυχθεί σε πέντε χρόνια. Έτσι ίσως μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα, για να αποφύγετε αυτόν τον σχηματισμό των αθηρωματικών πλακών", ανέφερε ο Δρ. Αντωνιάδης.

Λεπτομέρειες για τη σημαντική ανακάλυψη δημοσίευσε το Lancet.