Τελικά έχουν δίκιο όσοι λένε ότι η αγκαλιά είναι φάρμακο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ πραγματοποίησαν ένα πείραμα, για να διερευνήσουν την επίδραση που μπορεί να έχει το αγκάλιασμα μετά από έναν καυγά στη διάθεση κάποιου.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Dr Michael Murphy από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου, συγκέντρωσε 404 συμμετέχοντες για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.

Κατά τη διάρκεια ενός δεκαπενθημέρου, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις διαμάχες που είχαν το τελευταίο διάστημα, με το αν είχαν ή όχι αγκαλιάσει το άτομο, με το οποίο είχαν τσακωθεί νωρίτερα και με το αν η αγκαλιά είχε επηρεάσει τον τρόπο που ένιωσαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αγκαλιά - για όσους την έκαναν - είχε θετική επίδραση στην ψυχολογία τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ανθρώπινη επαφή στην ανάπτυξη των σχέσεων με τους άλλους. 

"Η μη σεξουαλική διαπροσωπική επαφή είναι ένα σημαντικό θέμα στη μελέτη των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των ενηλίκων", γράφουν οι ερευνητές.

διαπροσωπική επαφή συνδέεται με αυξημένο αίσθημα ασφάλειας, με την καλύτερη υποστήριξη συντρόφων και συνεργατών, με την αυξημένη οικειότητα, με την μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις σχέσεις και με την ευκολότερη επίλυση των διαφορών".

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι μπορεί να υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν στη θετική ή στην αρνητική διάθεση των ατόμων που είχαν την διαμάχη. Επιπλέον η μελέτη δεν επικεντρώθηκε στη σοβαρότητα των επιχειρημάτων, ούτε στις σχέσεις μεταξύ των ατόμων που τσακώθηκαν.

"Παρά τους περιορισμούς αυτούς, η μελέτη αυτή συμβάλλει στην κατανόηση του ρόλου της διαπροσωπικής επαφής στην αποτροπή των επιβλαβών αποτελεσμάτων, που σχετίζονται με τις διαπροσωπικές συγκρούσεις", καταλήγουν οι επιστήμονες.