Η κλινική βραβεύτηκε για τυχαιοποιημένη μελέτη, που διήρκεσε 1,5 χρόνο και έγινε σε 96 άνδρες με μέση ηλικία τα 56 έτη. Όλοι από το Ουρολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Γεννηματάς με πίεση ή σάκχαρο ή με συνδυασμό των δύο.

Όπως δήλωσε στο Πρακτορείο Fm ο Δημήτρης Χατζηχρήστου, καθηγητής ουρολογίας ΑΠΘ, διευθυντής Α' Ουρολογικής Κλινικής ΑΠΘ «Γ. Γεννηματάς», τα κρουστικά κύματα έχουν εφαρμοστεί την τελευταία 10ετία διεθνώς ως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του αιτίου της αγγειακής νόσου στο πέος.

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικό πρόβλημα στους άντρες, ιδιαίτερα μετά τη μέση ηλικία, αφού υπολογίζεται πως 1 στους 5 άνω των 60 ετών πάσχει από οργανική στυτική δυσλειτουργία, και, μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά 70% έχει αγγειακή αιτιολογία.

«Ενώ στην αρχή είχαμε παρατηρήσει ότι τα κρουστικά κύματα δημιουργούν κάποια καινούργια αγγεία (νεοαγγειογέννεση), τελικά μέσα από την έρευνα, μάθαμε ότι δραστηριοποιούν βλαστικά κύτταρα στους ιστούς», ανέφερε ο κύριος Χατζηχρήστου.

«Αυτό δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να έχουμε αναγεννητική, πλέον, παρέμβαση στους ιστούς των σηραγγωδών σωμάτων του πέους. Κάτι που σαφώς ανοίγει νέους ορίζοντες. Για τους διαβητικούς, μάλιστα, είναι πολύ σημαντική η εν λόγω μέθοδος, αφού με την αναγέννηση των ιστών γίνεται μία συντήρηση απώλειας που έχουν. Αυτά τα άτομα χάνουν λειτουργικά κύτταρα, οπότε πλέον έχουμε έναν μηχανισμό για να παρεμβαίνουμε, ώστε αυτοί οι ασθενείς να μην φτάνουν να έχουν κατεστραμμένους ιστούς».

Για πρώτη φορά μία μέθοδος συγκρίνεται με τα υπάρχοντα φάρμακα της στύσης

Είναι πρώτη φορά που μία θεραπεία συγκρίνεται με τα φάρμακα της στύσης, παρά το γεγονός ότι τα φάρμακα είναι μία συμπτωματική θεραπεία, τονίζει ο κ Χατζηχρήστου.

«Δηλαδή, ουσιαστικά παίρνεις το χάπι για να μπορείς να κάνεις σεξ, ενώ αναγεννώντας τους ιστούς, βελτιώνεις την ικανότητα σου. Τα κρουστικά κύματα απευθύνονται σε όλους τους ασθενείς που έχουν σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμία)».

Από τις σχετικές μελέτες φαίνεται ότι για ασθενείς που ανταποκρίνονται στα χάπια για στυτική δυσλειτουργία, μετά από την εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων, το 70% δεν θα τα χρειάζεται, και θα καταφέρνει να έχει ικανοποιητικές σεξουαλικές επαφές.

Σε ασθενείς, που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με τα χάπια της στύσης από το στόμα, ένα ποσοστό περίπου 50-70% μετά την θεραπεία θα ανταποκρίνεται στα φάρμακα.