Όπως τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα με τη συνεργασία του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», η έναρξη της θεραπείας 12 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω βλάβες στις αρθρώσεις και να αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης.

Δυστυχώς, όμως, τα ρευματικά νοσήματα διαγιγνώσκονται καθυστερημένα ή δεν διαγιγνώσκονται καθόλου, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας, ρευματολόγος Β. Χατζηλουλούδης.

Εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, οι καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών θα επηρεαστούν, μειώνοντας την κινητική ικανότητά τους και κατ' επέκταση την ποιότητα ζωής τους. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι επιπλέον θα μπορούσαν να εργάζονται κάθε μέρα, εάν η διάγνωση και η λήψη θεραπείας ήταν ευρύτερα προσπελάσιμες για τα άτομα με ρευματικά νοσήματα.

Η καμπάνια είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα EULAR (European League Against Rheumatism), υποστηριζόμενη από όλα τα μέλη του δικτύου της EULAR, συμπεριλαμβανομένων των Οργανισμών Ασθενών (PARE), των επιστημονικών εταιρειών και των εταιρειών επαγγελματιών υγείας, με κοινό στόχο να τονιστεί η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόσβασης στη φροντίδα και στη θεραπεία.

Η ΕΛΕΑΝΑ ξεκίνησε το 2017 και συνεχίζει τη δράση «Σχολείο Αγωγής Υγείας» σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

Σε έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ατόμων που παρακολούθησαν το «Σχολείο», στην ερώτηση «Τι γνωρίζετε για τις τρεις βαθμίδες φροντίδας υγείας» το 40% απάντησε ότι έχει ελάχιστη γνώση, το 29% «λίγη γνώση» και μόνο το 2% ότι γνωρίζει πολύ καλά για τις βαθμίδες φροντίδας υγείας, ενώ ποσοστό 8% απάντησε πως δεν έχει καμία γνώση.

Λουτροθεραπεία και ρευματική νοσήματα

Η λουτροθεραπεία, συμπληρωματικά με τη φαρμακευτική αγωγή - όπως τεκμηριώνεται από τις υγειονομικές εκθέσεις που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας αναγνώρισης των φυσικών πόρων ως ιαματικών - προσφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Τουρισμού, Μ. Δανάς.

«Σήμερα έχουμε, πλέον, επίσημα αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος για κάθε μία από τις ιαματικές πηγές της χώρας μας θεραπευτικές ενδείξεις και αντενδείξεις, χημισμό, τρόπο χρήσης (λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, εισπνοθεραπεία, πηλοθεραπεία), πράγμα το οποίο διευκολύνει τον κάθε ασθενή στην επιλογή της ιαματικής πηγής που θέλει να επισκεφθεί. Η διαδικασία αναγνώρισης αφορά 124 φυσικούς πόρους και από αυτούς έχουν εκδοθεί 54 ΦΕΚ αναγνώρισης φυσικών πόρων ως ιαματικών» υπογράμμισε ο κ. Δανάς.

Ρευματικές παθήσεις, στην αντιμετώπιση των οποίων συντελεί η λουτροθεραπεία, όπως είπαν οι ειδικοί, είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, τα περιοχικά και γενικευμένα επώδυνα σύνδρομα του μυοσκελετικού συστήματος (οσφυαλγία, αυχεναλγία, ινομυαλγία κ.ά.), μεταβολικές οστικές παθήσεις (οστεοπόρωση) κ.ά.

Δυστυχώς, όπως τόνισαν, το επίδομα λουτροθεραπείας, που χορηγείται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ καλύπτει τις ρευματικές παθήσεις, δεν καλύπτει την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και την ψωριασική αρθρίτιδα.