Η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναμένει με κομμένη την ανάσα την πρώτη δοκομαστική χρήση της θεραπείας στον άνδρα ασθενή.

Ο ασθενής, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα για ευνόητους λόγους, έχει σποραδική CJD, την πιο κοινή μορφή της νόσου στον άνθρωπο, που διαφέρει από εκείνη που σχετίζεται με την κατανάλωση βοείου κρέατος, το οποίο έχει προσβληθεί από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

Η σποραδική CJD συμβαίνει όταν οι υγιείς πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα συσσωρεύονται αυθόρμητα στον εγκέφαλο, προκαλώντας του βλάβες. Η θεραπεία αντισωμάτων, που ονομάζεται PRN100, στοχεύει να αποτρέψει αυτήν την συσσώρευση, προκειμένου να μην αναπτυχθούν και να μην προκαλέσουν καταστροφές σε όλο τον εγκέφαλο.

Ο ασθενής θα λάβει αρχικά τη θεραπεία μέσω ενός σταγονιδίου σε μια φλέβα στο χέρι. Το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, στο οποίο θα εφαρμοσθεί η νέα θεραπεία, δήλωσε ότι προετοιμάζεται για μια σειρά πιθανών αποτελεσμάτων, διότι δεν γνωρίζει πώς θα ανταποκριθεί ο ασθενής, παρόλο που η πρώτη αυτή δοκιμή είναι ελπιδοφόρα.

Η θεραπεία δεν έχει μετρήσιμη επίδραση στην επιβράδυνση ή στην ανάσχεση της εξέλιξης της νόσου και δεν αναμένεται να αντιστρέψει οποιαδήποτε εγκεφαλική βλάβη, που έχει, ήδη, προκληθεί.

Ο καθηγητής John Collinge, διευθυντής του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου Prion στο UCL, ο οποίος ανέπτυξε τη νέα θεραπεία, δήλωσε: "Αυτή είναι η πρώτη φορά που η θεραπεία θα χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους, οπότε δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά οι εργαστηριακές εξετάσεις έχουν δείξει τη δυνατότητα θεραπείας της λοίμωξης.

Ένα βασικό ζήτημα θα είναι εάν μια επαρκής ποσότητα του φαρμάκου είναι σε θέση να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, για να φτάσει στον ιστό του εγκεφάλου, όπου χρειάζεται να δράσει. Θα προχωρήσουμε με εξαιρετική προσοχή σε πολύ αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από μια σειρά επιστημονικών κλάδων θα πάρει αποφάσεις για το καλύτερο συμφέρον του ασθενούς".