Από το ΠΕΔΥ θα ξεκινήσει η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με την πιλοτική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε δύο περιοχές της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, καθώς και στην Πάτρα και το Ηράκλειο.

Όμως για να γίνει αυτό θα προηγηθεί το Νοέμβριο νομοσχέδιο με το οποίο θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των γιατρών στο ΙΚΑ ή άλλους ασφαλιστικούς φορείς και ευνοϊκότερο βαθμολόγιο.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε χθεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού με τους εκπροσώπους της ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας θα μετέχουν και στην ομάδα εργασίας που θα συγκροτηθεί για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν στον υπουργό όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν το ΠΕΔΥ, το θέμα των επικουρικών γιατρών και η αναζήτηση τρόπου για να γίνουν ελκυστικές οι αντίστοιχες θέσεις για τους νέους γιατρούς, προτάθηκε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τους λίγους γιατρούς του π. ΙΚΑ που δεν είχαν ειδικότητα, όμως έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους επί χρόνια στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Σε ότι αφορά τους γιατρούς που απολύθηκαν η ηγεσία του υπουργείου δεσμεύθηκε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, με ένα μεταβατικό διάστημα που θα  αποφασίσουν αν θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ ή όχι. Από την πλευρά της Ομοσπονδίας προτάθηκε να δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις για όσους επιθυμούν να παραμείνουν.

Σύμφωνα με παράγοντες των γιατρών του ΠΕΔΥ, ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε ότι το κρισιμότερο δίμηνο για να ανακοπεί η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι τώρα, και ζήτησε πνεύμα συνεργασίας και ομοψυχίας όλου του προσωπικού για την επανεκκίνηση του συστήματος και την παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών στους πολίτες.

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ακολούθησαν εθιμοτυπικές συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο .