Ερευνητική ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο York έκανε πειράματα σε 25 εθελοντές, προκειμένου να δει πόσα πρόσωπα μπορούν να θυμηθούν και να κάνουν σχετικές αναγωγές για τον μέσο άνθρωπο.

Ανέπτυξαν, λοιπόν, μια τεχνική στο εργαστήριο, βασισμένη σε μια θεωρία αναγνώρισης και ανάκλησης, που έδειξε ότι όλοι τους κυμάνθηκαν μεταξύ 1000 και 10000 - το "λεξικό των προσώπων" περιλαμβάνει ανθρώπους που είναι γνωστοί προσωπικά σε ένα άτομο, αλλά και διάσημα πρόσωπα, όπως αυτά των καλλιτεχνών και των πολιτικών.

Σε πολλές περιπτώσεις οι συμμετέχοντες θυμούνταν το πρόσωπο κάποιου, αλλά όχι το όνομά του. Για τον λόγο αυτό, στη συνέχεια οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες φωτογραφίες 3441 διασημοτήτων. Ως αναγνώριση προσώπου θεωρήθηκε η αναγνώριση τουλάχιστον δύο διαφορετικών φωτογραφιών του ίδιου προσώπου (π.χ. του Μπαράκ Ομπάμα ή του Τομ Κρουζ).

Όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Dr Rob Jenkins, διαπίστωσαν ότι ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει και να θυμηθεί περί τις 5000 πρόσωπα

Είναι φανερό ότι μερικοί άνθρωποι είναι πολύ καλύτεροι από ό,τι άλλοι στο να αναγνωρίζουν και να θυμούνται πρόσωπα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι περίπου δύο άνθρωποι στους 100 (το 2% του γενικού πληθυσμού) πάσχουν λίγο-πολύ από προσωποαγνωσία, δηλαδή σχεδόν πλήρη αδυναμία αναγνώρισης άλλων προσώπων.

"Η ικανότητα να διακρίνετε διαφορετικά άτομα είναι σαφώς σημαντική - σας επιτρέπει να παρακολουθείτε την συμπεριφορά των ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου και να τροποποιήσετε ανάλογα τη δική σας συμπεριφορά. Μερικοί άνθρωποι έχουν φυσική ικανότητα να θυμούνται πρόσωπα.

Πάντως υπάρχουν διαφορές στην προσοχή που δίνουν οι άνθρωποι όταν βλέπουν κάποιον και στο πόσο αποτελεσματικά επεξεργάζονται τις πληροφορίες. Εναλλακτικά η μελέτη θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα - ορισμένοι συμμετέχοντες μπορεί να έχουν μεγαλώσει σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, με περισσότερες κοινωνικές εισροές", εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής.