Τη συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου).

Έμφραγμα, εγκεφαλικό και φλεβική θρομβοεμβολική νόσος είναι οι βασικές και θανατηφόρες επιπτώσεις της θρόμβωσης.

Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος επηρεάζει 1 στους 5 ογκολογικούς ασθενείς και αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου στους ασθενείς με κακοήθεια. Οι ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν σοβαρούς θρόμβους αίματος. Στους ασθενείς με καρκίνο πολλές φορές υπάρχει μια υπερπηκτικότητα του αίματος, που, σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία ή με κάποια χειρουργική επέμβαση, που προκαλεί βλάβη στο τοίχωμα των φλεβών, μπορεί να προκαλέσουν θρόμβωση. Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός, ότι πολλοί ασθενείς λόγω της νόσου τους παραμένουν κλινήρεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε η συσσώρευση του αίματος στις φλέβες των κάτω άκρων μπορεί να είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας.

Από μελέτες προκύπτει ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης σε πάσχοντες από καρκίνο είναι 4 με 6,5 φορές υψηλότερος σε σχέση με τους μη πάσχοντες. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η «σχέση» μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για κάποιους ασθενείς, χάρη σε μια επιπλοκή της θεραπείας της θρόμβωσης.

«Μία αιμορραγία από το γαστρεντερικό ή το ουροποιητικό σύστημα το πρώτο διάστημα της θεραπείας με αντιπηκτικά φανερώνει έναν υποκρύπτοντα καρκίνο στο 10% περίπου των περιπτώσεων, σύμφωνα με πρόσφατες μεγάλες διεθνείς μελέτες», ανέφερε ο Δημήτρης Ρίχτερ, διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών και πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ.

Όπως εξήγησε, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μία παρενέργεια της θεραπείας με αντιπηκτικά φάρμακα μπορεί να είναι σωτήρια για τη ζωή του ασθενούς, αφού θα φανερώσει έναν υποκρύπτοντα καρκίνο έγκαιρα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα αντιαιμοπεταλιακά και τα αντιπηκτικά φάρμακα αποτελούν την πλέον αποτελεσματική  θεραπεία για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης, η χρήση των οποίων απαιτεί πολύ καλή γνώση των ενδείξεων και των παρενεργειών τους από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν και να ακολουθούν τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών.

Ο ηθοποιός Κώστας Κόκλας, που παρευρέθηκε στη συνέντευξη τύπου, διηγήθηκε την δική του περιπέτεια υγείας, με περιστατικο θρόμβωσης ενώ ετοιμαζόταν για θεατρική παράσταση στη Θεσσαλονικη. Με μια ξαφνική κακοδιαθεσία, ήταν απο τους τυχερούς, καθώς μεταφέρθηκε γρήγορα στο νοσοκομείο. Διαγνώστηκε με πλήρη απόφραξη της λαγονίου αρτηρίας.

«Χρειάζεται παιδεία πρόληψης. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας τη σημασία της πρόληψης, να τους μάθουμε να πηγαίνουν στο γιατρό εγκαίρως», σημείωσε, εξηγώντας πως μετά την περιπέτεια του συνειδητοποίησε ότι πιθανώς "κληρονόμησε" το πρόβλημα από τους γονείς του.

Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκοσμίως. Θα μπορούσε να προληφθεί εάν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή, που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Την νόσο αποτελούν η θρόμβωση των φλεβών και η πνευμονική εμβολή, με 650.000 ασθενείς να πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και με 430.000 ασθενείς να πάσχουν από πνευμονική εμβολή στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 500.000 Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες.