Οι ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα αυτή η παράλληλη πορεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας, οδήγησε στην εμφάνιση ενός νέου όρου, του λεγόμενου diabesity, από τη σύνθεση των λέξεων diabetes & obesity  (=Διαβήτης και Παχυσαρκία). Στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση του βάρους έστω και κατά 1 κιλό αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κατά 4,5%! Εκτός από την αλληλένδετη σχέση διαβήτη και παχυσαρκίας, ο όρος αυτός καταδεικνύει ταυτόχρονα τη νέα τάση, που επιτάσσει οι δύο καταστάσεις να αντιμετωπίζονται από κοινού.

Η διατροφή έρχεται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το σημείο, αφού μπορεί να συμβάλει, τόσο στην απώλεια σωματικού βάρους, όσο και στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο του ασθενούς. Σε αυτό το πλαίσιο, το medNutrition και η Bayer Hellas συνεργάστηκαν και θέτουν στη διάθεση του ασθενούς τέσσερα νέα, μοναδικά όπλα:

α. ένα έντυπο, που καταφέρνει να συνοψίσει έναν τεράστιο πλούτο γνώσης σχετικά με την πάθηση μέσα σε μόλις 16 σελίδες, με εύληπτο τρόπο.

β. έναν οδηγό, που μαθαίνει στο άτομο με διαβήτη να χρησιμοποιεί τα σκεύη της κουζίνας (πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα) στις σωστές τους διαστάσεις και με τον σωστό τρόπο, ώστε να μην χάνει το μέτρο.

γ. ένα σουπλά, που βοηθά το άτομο με διαβήτη να ελέγξει την πάθησή του σε μόλις 5 κινήσεις.

δ. ένα πόστερ, που θα βοηθήσει τον ασθενή να μειώσει την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει, αντιστοιχώντας οπτικά τη μερίδα του κάθε τροφίμου με αντικείμενα της καθημερινής ζωής.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η  πρόληψη, η μεσογειακή διατροφή και η καθημερινή άσκηση (περπάτημα, ποδήλατο), αποτελούν συμμάχους της υγείας μας και αποτρέπουν την εμφάνιση του διαβήτη ή βοηθούν στον έλεγχό του.