Διαβεβαίωση ότι οι αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων θα ισχύσουν μετά το πρώτο εξάμηνο του 2016, και όχι άμεσα, έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στη συζήτηση στην αρμοδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Ο κ. Ξανθός, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τις ανησυχίες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας δεσμεύτηκε ότι «θα δώσουμε συγκροτημένη μάχη με επιχειρήματα απέναντι στους θεσμούς για να διατηρηθεί η τιμή», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αυτό που πρέπει να δώσουμε ως μάχη δεν είναι μόνο η μάχη για την προστασία των τιμών, αλλά η μάχη για την αναπτυξιακή στρατηγική της εγχώριας βιομηχανίας» λέγοντας πως η κυβέρνηση θα στηρίξει αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο.

Ταυτόχρονα όμως, κατά την ίδια συζήτηση, αποτυπώθηκε και η άγνοια της κυβέρνησης για την αγορά φαρμάκου όταν η συζήτηση εστιάστηκε στις επικείμενες αλλαγές της τιμολόγησης των γενοσήμων.

Το ... μπέρδεμα, φάνηκε όταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στη διαμόρφωση της τιμής των γενοσήμων δημιούργησε σύγχυση τονίζοντας ότι “διατηρούν το 65%του πρωτοτύπου και όχι το 32,5% όπως εκ παραδρομής αναφέρεται στο νομοσχέδιο” .

Ο υπουργός μπέρδεψε τα πρωτότυπα με τα off patent (πρωτότυπα που έχασαν την προστασία της πατέντας τους) εννοώντας προφανώς ότι τα γενόσημα λαμβάνουν τιμή το 65% των off patent (που η τιμή τους καθορίζεται στο 50% της τιμής των πρωτοτύπων) και όχι της τιμής αναφοράς ,που τελικά σημαίνει 32,5%.

Δηλαδή η νέα τιμή δεν είναι άλλη από την ισχύουσα: 32,5%. 

Αυτή η σύγχυση οδήγησε τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο του ΠΑΣΟΚ να του συστήσει να το διορθώσει, αφού έτσι επιδιώκει να εφαρμόσει ως νέο … αυτό που ισχύει ήδη.

Ο κ. Ξανθός, λίγο πριν από το τέλος της διαδικασίας, κατέθεσε μία «νομοτεχνική βελτίωση» στο άρθρο 15, σύμφωνα με την οποία:

"Η βελτίωση στη δεύτερη παράγραφο λέει ότι οι τιμές των γενοσήμων φαρμάκων, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έγκρισής τους, διατηρούν το 65% και όχι το 32,5% όπως είχε γραφτεί εκ παραδρομής της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων, μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων, όπως αυτή διαμορφώνεται σύμφωνα με τα προηγούμενα, δηλαδή σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο που λέει ότι η τιμολόγηση των off-patent γίνεται στο 50% της τιμής του πρωτοτύπου ή στις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, όποια είναι πιο χαμηλή".

Ο κ. Ξανθός σημείωσε πως "η αλλαγή είναι ότι, έτσι όπως ήταν διατυπωμένο, μπορούσε να παρερμηνευτεί ότι το 32,5% αφορά την τιμή αναφοράς, ενώ το 65% είναι το κρίσιμο ποσοστό, αυτό έχει θεσμοθετηθεί από προηγούμενους νόμους, το 65% της τιμής του off-patent, την τιμή που έχει μόλις χάσει την πατέντα".

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Βασ. Πενταφράγκας κλήθηκε να εκφράσει τη θέση των ελληνικών φαρμακευτικών για τη διάταξη - πριν τη νομοτεχνική αλλαγή.

Ο κ. Πενταφράγκας τόνισε ότι «Τα τελευταία 5 χρόνια στο χώρο της πολιτικής φαρμάκου αυτό που συμβαίνει είναι εκτός πραγματικότητας. Είναι κάτι που ξεφεύγει από τα όρια της λογικής... αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα με όρους καθαρά λογιστικούς. Μειώνουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και τις τιμές των φαρμάκων και παρόλα αυτά είναι όλοι δυσαρεστημένοι. 

Οι τιμές των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων έχουν πέσει κατά 60% κι όμως καθημερινά οι ασφαλισμένοι πάνε να πάρουν τα φάρμακά τους και πληρώνουν περισσότερα.

Και αυτό γιατί το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ήταν ποτέ θέμα τιμών, αλλά διαρθρωτικών αλλαγών για την αξιολόγηση και την αποζημίωση».

Ως παράδειγμα, ανέφερε ότι: «Ένα καινούργιο εισαγόμενο φάρμακο των 10 ευρώ συνταγογραφείται με τη δραστική, ταυτοποιείται ο παραγωγός και όταν το παράγει ένας Έλληνας παραγωγός με 3,25 ευρώ και αυτό θα κυκλοφορεί χωρίς ταυτότητα σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα. Και τώρα μας ζητούν τα 3,25 ευρώ να κατέβουν ακόμα χαμηλότερα. Όλα αυτά, την ώρα που στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται 11.000 πολίτες».

Επίσης διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν «η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία να πέφτει και στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ που έχουν υψηλού κόστους φάρμακα, η δαπάνη να αυξάνει».

«Αν αφήσετε να περάσουν τα μέτρα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν είναι βιώσιμη. Όταν λήξει η πατέντα του φαρμάκου το χαρακτηρίζουν ως εμπόρευμα» κατέληξε ο κ. Πενταφράγκας.