"Χαρά" που θα κάνουν οι απανταχού κρεατοφάγοι...  Στις δυτικές χώρες η κατανάλωση βοείου κρέατος πρέπει να μειωθεί κατά 90% και να αντικατασταθεί από πενταπλάσια ποσότητα φασολιών και οσπρίων.

Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι απαιτούνται τεράστιες αλλαγές στη γεωργία, για να αποφευχθεί η καταστροφή της ικανότητας του πλανήτη να τροφοδοτεί τα 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους, που αναμένεται να βρίσκονται στον πλανήτη, σε λίγες δεκαετίες.

Η παραγωγή τροφίμων, ήδη, προκαλεί μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον, μέσω των αερίων του θερμοκηπίου από την εκτροφή ζώων, της αποψίλωσης και της τεράστιας κατανάλωσης νερού από τη γεωργία (μισό κιλό μοσχαρίσιου κρέατος απαιτεί σχεδόν 7.000 λίτρα νερό για να παραχθεί και να φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή), καθώς και των τεράστιων νεκρών ζωνών από τη γεωργική ρύπανση.

Αλλά χωρίς δράση, ο αντίκτυπός της θα είναι πολύ χειρότερος, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά 2,3 δισεκατομμύρια άτομα μέχρι το 2050 και το παγκόσμιο εισόδημα τριπλασιάζεται, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να ακολουθούν δυτικές δίαιτες, πλούσιες σε κρέας.

Οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μια παγκόσμια στροφή προς μια πιο φυτική διατροφή, παράλληλα με την αποφασιστική μείωση τουλάχιστον κατά 50% της τροφής που, δυστυχώς, καταλήγει στα σκουπίδια, καθώς και με μια γενικότερη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών με τη βοήθεια της τεχνολογίας (πιο "έξυπνη" κατανάλωση νερού για άρδευση, ανακύκλωση λιπασμάτων, νέες ποικιλίες υψηλότερων αποδόσεων κ.ά.).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Marco Springmann του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους στο Nature, σύμφωνα με τον Guardian. "Είναι σοκαριστικό. Διακινδυνεύουμε πραγματικά τη βιωσιμότητα ολόκληρου του συστήματος".

Οι ανακοινώσεις έρχονται λίγες μέρες μετά τη μελέτη των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), οι οποίοι προειδοποίησαν ότι δύσκολα η άνοδος της θερμοκρασίας θα "φρενάρει" στον ενάμιση βαθμό Κελσίου.

"Η διατροφή ενός παγκόσμιου πληθυσμού 10 δισεκατομμυρίων είναι δυνατή, αλλά μόνο εάν αλλάξουμε τον τρόπο που τρώμε και τον τρόπο που παράγουμε τρόφιμα", δήλωσε ο καθηγητής Johan Rockström του Ινστιτούτου Πότσδαμ για την Έρευνα για τις Επιπτώσεις στο Κλίμα στη Γερμανία, ο οποίος ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

"Πρασινίζουμε το φαγητο μας ή τρώμε τον πλανήτη μας, αυτό είναι στο μενού σήμερα".