Στην πορεία αυτής της σημαντικής επιστημονικής εξέλιξης η επιστημονική ομάδα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψε ακριβώς γιατί ορισμένα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, πρέπει να κάνουν σεξ.

Το πετυχημένο πείραμα ήρθε με τη μορφή 29 ποντικών, που γεννήθηκαν από γονείς του ίδιου φύλου (γυναίκες). Τα συγκεκριμένα ζώα, όχι μόνο γεννήθηκαν υγιή, αλλά συνέχισαν κάνοντας και δικά τους μωρά. Ένα παρόμοιο πείραμα, που χρησιμοποίησε δύο άνδρες γονείς απέτυχε - τα νεογνά πέθαναν λίγες ημέρες μετά τη γέννησή τους.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, μπορούν να κάνουν μωρά μόνο μέσω σεξουαλικής επαφής - χρειάζονται ωάρια από τη μαμά και σπερματοζωάρια από τον μπαμπά. Αλλά ο υπόλοιπος φυσικός κόσμος δεν παίζει με τους ίδιους κανόνες. Μερικά θηλυκά ψάρια, ερπετά, αμφίβια και πουλιά μπορούν να το κάνουν μόνα τους (παρθενογένεση).

Στόχος των Κινέζων ερευνητών ήταν να καθορίσουν ποιοι κανόνες αναπαραγωγής χρειάζεται να αλλάξουν, για να γεννηθούν ποντικάκια από γονείς του ίδιου φύλου. Αυτό με τη σειρά του βοηθάει στην κατανόηση του γιατί οι κανόνες είναι τόσο σημαντικοί.

Για την επίτευξη των γεννήσεων, οι ερευνητές απέδειξαν ότι είχαν εντοπίσει και ξεπεράσει τον παράγοντα, ο οποίος καθιστά τη συμμετοχή των αρσενικών και των θηλυκών απαραίτητη για τον άνθρωπο. Οι σχολιαστές της μελέτης δήλωσαν, πάντως, ότι η μελέτη μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος και για την αναπαραγωγή ανθρώπων από γονείς του ίδιου φύλου, αν και όχι σύντομα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστημονική έκδοση, Cell Stem Cell, οι ερευνητές πήραν ένα ωάριο από ένα ποντίκι και ένα ειδικό είδος κυττάρου - ένα εμβρυϊκό βλαστοκύτταρο - από ένα άλλο. Και οι δύο περιελάμβαναν μόνο τις μισές από τις απαιτούμενες γενετικές οδηγίες ή το DNA, αλλά απλώς το να βρεθούν μαζί, δεν ήταν αρκετό.

Οι ερευνητές χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν μια τεχνολογία, που ονομάζεται επεξεργασία γονιδίων, για να διαγράψει τρία σύνολα γενετικών οδηγιών, προκειμένου να τα καταστήσει συμβατά.

Ο Dr Wei Li, ο οποίος πραγματοποίησε τα πειράματα, δήλωσε με ενθουσιασμό: "Αυτή η έρευνα μας δείχνει τι είναι δυνατό".