Είναι κάποια παιδιά τόσο καλά, καλόβολα, ευχάριστα και συνεργάσιμα, που οι γονείς τους αγχώνονται ότι θα τα... πατήσουν οι άλλοι αργότερα στον σκληρό στίβο της ζωής.

Οι ειδικοί του UCL και του Columbia Business School ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερα από τρία εκατομμύρια συμμετέχοντες και διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τις χειρότερες προσωπικότητες κατέληξαν, κατά μέσο όρο, πλουσιότεροι.

Παρακολούθησαν παιδιά μέχρι που έγιναν ενήλικες και είδαν ότι όταν κάποια είχαν ήπιο και ευχάριστο χαρακτήρα και ήταν καλόβολα, είχαν χαμηλότερο εισόδημα, πολλά χρέη και ελάχιστες έως καθόλου οικονομίες.

Οι ερευνητές επιδίωξαν να διαπιστώσουν γιατί υπήρχε αυτή η συσχέτιση. Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ευχάριστοι άνθρωποι είναι σε χειρότερη μοίρα, όχι γιατί είναι πιο πρόθυμοι να συμβιβαστούν, αλλά επειδή σκέφτονται λιγότερο τα χρήματα και επομένως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κακοδιαχειριστούν τις υποθέσεις τους.

Όπως είπε η Dr Sandra Matz, από το Columbia: "Τα αποτελέσματα που βρήκαμε, μας βοηθούν να κατανοήσουμε έναν πιθανό παράγοντα, που υποκρύπτει οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία των ανθρώπων.

Η ευγένεια και η εμπιστοσύνη έχουν οικονομικό κόστος, ειδικά για όσους δεν έχουν τα μέσα να το αντισταθμίσουν με τις προσωπικότητές τους".

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology.