Οι λόγοι, που συμβαίνει αυτό, είναι πολλοί. Πολλές φορές αποτελεί επιλογή του γιατρού, γιατί εξυπηρετεί το πρόγραμμά του (ειδικά όταν είναι γιορτές, για παράδειγμα) ή γιατί θα πάρει μεγαλύτερη αμοιβή, άλλες φορές το ζητά η ίδια η μέλλουσα μητέρα μετ' επιτάσεως, γιατί θέλει να αποφύγει την ταλαιπωρία, που πολύ συχνά συνεπάγεται ο φυσιολογικός τοκετός, ή τις επιπλοκές.

Όπως και νά'χει, η πρακτική αυτή έχει γίνει ο κανόνας πια και από το 12% των γεννήσεων το 2000 φτάσαμε να μιλάμε για 21% το 2015. Σε μερικές χώρες, δε, το ποσοστό των καισαρικών αγγίζει το 60% (Νότια Ασία, ΗΠΑ, Δυτική Ευρώπη και Νότια Αμερική), ενώ μία χώρα στις τέσσερις (25%) την υποχρησιμοποιεί (κυρίως στην Αφρική).

Τα νέα στοιχεία δημοσίευσε το Lancet και προέκυψαν από νέα επιστημονική μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία για 169 χώρες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι από ιατρική άποψη οι καισαρικές ενδείκνυνται μόνο στο 10% έως 15% των τοκετών, για να αποφευχθούν οι επιπλοκές ενός φυσικού τοκετού (μωρό σε αφύσικη θέση, κίνδυνος αιμορραγίας, υπέρτασης κ.ά.).

Σε τουλάχιστον πέντε χώρες πάνω από τα μισά μωρά γεννιούνται με καισαρική: στην κορυφή βρίσκεται η Δομινικανή Δημοκρατία (58%) και ακολουθούν Βραζιλία (56%), Αίγυπτος (55,5%), Τουρκία (53%) και Βενεζουέλα (52%).

Οι πλουσιότερες γυναίκες έχουν εξαπλάσια πιθανότητα να κάνουν καισαρική, σε σχέση με τις φτωχότερες, ενώ η καισαρική είναι κατά 1,6 φορές συχνότερη στις ιδιωτικές κλινικές από ό,τι στις δημόσιες.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι, ενώ η καισαρική μπορεί να σώσει ζωές, μπορεί να έχει κι αυτή επιπλοκές και παρενέργειες, μεταξύ άλλων να αυξήσει τον κίνδυνο για το παιδί ή για τη μητέρα σε περίπτωση μελλοντικού τοκετού (αιμορραγία, αφύσικη ανάπτυξη πλακούντα, έκτοπη κύηση, γέννηση θνησιγενούς ή πολύ πρόωρου μωρού κ.ά.).

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, πέρα από το να αποφεύγει τους πόνους του τοκετού και να γνωρίζει εκ των προτέρων πότε ακριβώς θα γεννήσει, η καισαρική δεν προσφέρει κάποια οφέλη στις γυναίκες, που δεν έχουν ιατρικό λόγο να γεννήσουν με αυτό τον τρόπο. Επιπλέον ο κίνδυνος θανάτου ή σοβαρού προβλήματος υγείας είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες μετά από καισαρική από ό,τι μετά από φυσικό τοκετό. Οι κίνδυνοι είναι μικροί αλλά υπαρκτοί και αυξάνονται, όσες περισσότερες καισαρικές κάνει μια γυναίκα.

Ακόμη, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μωρά, που γεννιούνται με καισαρική, έχουν διαφορετική ορμονική και βακτηριακή έκθεση κατά τον τοκετό, κάτι που μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην κατοπινή υγεία τους, π.χ. στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματός τους, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργιών ή άσθματος. 

«Συνιστούμε η καισαρική να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι ιατρικά αναγκαία», τόνισε η καθηγήτρια Τζέιν Σάνταλ του King's College του Λονδίνου.