Κάθε χρόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν 30.000-35.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και 20.000-25.000 εμφράγματα.

Το 50% των ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο υφίσταται μόνιμη βλάβη (προβλήματα κινητικά, όρασης, ομιλίας, μνήμης, διαταραχές προσωπικότητας, κόπωση και κατάθλιψη), ενώ πιο βαριά είναι τα εγκεφαλικά που οφείλονται στην κολπική μαρμαρυγή.

Η κολπική μαρμαρυγή μια συχνή μορφή αρρυθμίας και ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός αγγειακού εγκεφαλικού κατά 3 έως 5 φορές και συνδέεται με περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών ισχαιμικών εγκεφαλικών.

Τα μέλη της ΕΚΕ μας καλούν να μετράμε τον σφυγμό μας δυο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) για δυο εβδομάδες, προκειμένου να βρούμε εάν κινδυνεύουμε να πάθουμε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν ο σφυγμός μας ειναι άστατος, επισκεπτόμαστε τον γιατρό και δεν ξεχνάμε και τις οδηγίες για την υπέρταση. Αν είμαστε κάτω από 65 ετών ο στόχος είναι να πάμε κάτω από τα 130 mmHg και, ακόμη καλύτερα, κάτω από τα 120 mmHg.

Η αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής στοχεύει στον έλεγχο του αριθμού των σφίξεων, στην επάνοδο του καρδιακού ρυθμού στο φυσιολογικό, καθώς και στην πρόληψη, με τη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής, του σχηματισμού θρόμβων, που θα μπορούσαν να αποκολληθούν και να προκαλέσουν αγγειακό εγκεφαλικό.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της καμπάνιας, ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος της ΕΚΕ και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, αναφέρθηκε στην κολπική μαρμαρυγή και στη σημασία της αντιμετώπισής της, αλλά και στις νεότερες εξελίξεις στους τομείς της προληπτικής και της επεμβατικής καρδιολογίας, με αφορμή και το επικείμενο 39ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, που ξεκινάει τις εργασίες του αύριο στην Αθήνα.

Οι ειδικοί αναφέρθηκαν στη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. "Επιθυμούμε η μεταφορά του ασθενή στο νοσοκομείο να γίνεται σε λιγότερο από μία ώρα και να δίνεται η θεραπεία σε λιγότερο από δύο ώρες - στην Αττική ο χρόνος αυτός είναι στα 133 λεπτά", είπαν χαρακτηριστικά.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σχεδιάζει, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα προ-νοσοκομειακής διάγνωσης του εμφράγματος και δημιουργεί δίκτυα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής, σε συνεργασία με τα επεμβατικά κέντρα.

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας - η οποία διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό επεμβατικών κέντρων με έμπειρους επεμβατικούς καρδιολόγους - έχουν δημιουργηθεί κέντρα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Ρόδος, η Χίος, τα Τρίκαλα, η Βέροια, η Τρίπολη και η Καλαμάτα.

Με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της πρόληψης και της θεραπείας των καρδιαγγειακών νοσημάτων και την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ξεκινάει μια νέα πρωτοβουλία για την καταγραφή των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων στη χώρα μας.

Τέλος, αναμένεται να ξεκινήσει και πρόγραμμα καταγραφής των τοποθεσιών, όπου βρίσκονται οι αυτόματοι απινιδωτές, που θα είναι διαθέσιμο σε smartphones και σε tablets.