Τα νέα ανακοινώθηκαν πρώτα στo πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Ιολογίας της European Society for Clinical Virology (ESCV), που αποτελεί τον κορυφαίο Ευρωπαϊκό επιστημονικό φορέα, που ασχολείται με τη μελέτη, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των νοσημάτων, που οφείλονται σε ιούς. 

Ο ιθύνων νους πίσω από το καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής, καθηγητής γενικής ιατρικής & πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Χρήστος Λιονής και άλλοι τρεις καθηγητές, ο καθηγητής εργαστηριακής ενδοκρινολογίας Ηλίας Καστανάς, ο καθηγητής βιολογίας Στέργιος Πυρίντσος και ο καθηγητής κλινικής ιολογίας Γεώργιος Σουρβίνος, μετά από πολυετή έρευνα κατάφεραν να μελετήσουν και να αξιοποιήσουν παραδοσιακές θεραπευτικές πρακτικές από την χρήση βοτάνων, καταλήγοντας σε τεκμηριωμένα επιστημονικά ευρήματα.

Στελέχη, μάλιστα, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμπεριλάβουν τα ευρήματα σε σχετική δημοσίευση του ECDC, με τίτλο "non-pharmaceutical countermeasures against influenza".

Το κρητικό ίαμα μειώνει στο μισό τον χρόνο ανάρρωσης από την γρίπη Α (Η1Ν1). Η μείωση της δρυμύτητας των συμπτωμάτων ξεκινά από το δεύτερο 24ωρο. Με την έγκαιρη χορήγησή του, μέσα σε 2,86 ημέρες παρατηρείται ύφεση των συμπτωμάτων κατά 50%, σε σύγκριση με την διάρκεια των 4,19 ημερών, χωρίς το σκεύασμα.

Επιπλέον μειώνει το ιϊκό φορτίο και στον τύπο Β της γρίπης και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τους ρινοϊούς, που είναι κοινοί στο κρυολόγημα και ευθύνονται για το 50% των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Ειδικότερα το εκχύλισμα των βοτάνων στοχεύει μια πρωτεΐνη - που υπάρχει στη γρίπη και η οποία δεν μεταλλάσσεται - και αναστέλλει τη δράση της, καθώς συνδέεται με τη μόλυνση. 

Το προϊόν απέδειξε πως το εκχύλισμα των τριών κρητικών βοτάνων διαθέτει την ίδια ισχυρή αντι-ιϊκή δράση σε κυτταρικό επίπεδο με κλασσικές δραστικές ουσίες, έναντι συγκεκριμένων ιών αναφοράς. Από την αρχή αντιμετωπίστηκε ως φάρμακο και όλα τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν πρόκειται, απλά, για άλλο ένα "μαντζούνι", αλλά για block ουσιών, που "πολεμάει" τον ιό και "απαλύνει" τα συμπτώματα. 

Αυτή τη στιγμή μελετάται και η χορήγησή του προληπτικά, για την αποφυγή μολύνσεων με τους ιούς του ανώτερου αναπνευστικού και αναμένονται εξίσου σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα.

Η ιδανική δόση του για επτά ημέρες είναι δύο κάψουλες την ημέρα, είτε μαζί, είτε χώρια, πρωί - βράδυ.

Όπως είπαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, η πρώτη τεκμηρίωση της αξίας του εκχυλίσματος του θυμαριού, του δίκταμου και του φασκόμηλου, ήρθε από έρευνα στη Σουηδία. Είχε προηγηθεί η διαπίστωση ότι στις ορεινές περιοχές της Κρήτης τα "βραστάρια", δηλαδή τα αφεψήματα βοτάνων, προφυλλάσουν από κρυώματα, λοιμώξεις και γρίπη, προάγοντας, παράλληλα, τη μακροζωία.

Το εν λόγω συμπλήρωμα διατροφής έχει κατοχυρώσει διεθνείς πατέντες.