Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η κακή ποιότητα ύπνου και η νυκτουρία, που αποτελεί συχνά την αιτία της, δύναται να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία, χαμηλή τεστοστερόνη και αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

«Κακή ποιότητα ύπνου έχει κάποιος που δεν κοιμάται συνεχόμενα 7-8 ώρες τη νύχτα, δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί, ξυπνά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα ή ξυπνά πολλές φορές το βράδυ για διάφορους λόγους.  Όποια κι αν είναι η αιτία, η κακή ποιότητα ύπνου έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και υπεύθυνα», επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Νικόλαος Γ. Κατσένης.

Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η κακή ποιότητα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες. Μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Μαϊάμι, της Μανιτόμπα και του John Hopkins χρησιμοποίησε δεδομένα της μελέτης NHANES της περιόδου 2011-2012 και εξέτασε το συνολικό επίπεδο τεστοστερόνης στον ορό, τη διάρκεια του ύπνου, τη σωματική άσκηση, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και τις συννοσηρότητες σε περίπου 2.700 άνδρες ηλικίας 16 - 80 ετών (με μέση ηλικία τα 46 έτη).

Διαπίστωσαν ότι η χαμηλή τεστοστερόνη συσχετίστηκε με μειωμένο ύπνο και αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Από τα ευρήματά τους οι ερευνητές συμπέραναν ότι η αξιολόγηση και η θεραπεία της χαμηλής τεστοστερόνης θα πρέπει να περιλαμβάνει τη βελτίωση της διάρκειας του ύπνου, σε συνδυασμό με τη διαχείριση του βάρους.

«Η έλλειψη τεστοστερόνης έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της στυτικής δυσλειτουργίας και του μεταβολικού συνδρόμου. Ωστόσο η στυτική δυσλειτουργία σε υπογοναδικό άνδρα, με ανεπηρέαστη libido, δεν οφείλεται πιθανότατα στην έλλειψη τεστοστερόνης και τα αίτια της πρώτης θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού», αναφέρει ο Δρ. Κατσένης.

Εκτός από τη μείωση της τεστοστερόνης, σε μια τελευταία μελέτη η κακή ποιότητα ύπνου επίσης σχετίστηκε με κλινικά σημαντική στυτική δυσλειτουργία

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνδρες είχαν χειρότερη στυτική λειτουργία, όταν μειώθηκε η ποιότητα του ύπνου, όπως αυτή μετρήθηκε χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Ποιότητας Ύπνου Pittsburgh (PSQI). Η άπνοια ύπνου δεν συσχετίστηκε με χειρότερη στυτική λειτουργία, ενώ η χρήση μελατονίνης συσχετίστηκε με σημαντικά χειρότερη στυτική λειτουργία, όπως και η ηλικία και οι συνοσσηρότητες.

Σύμφωνα με τον Δρ. Κατσένη, η αγγειογενής στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή αυτή που προκαλείται από την ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου, υπέρτασης κτλ, μπορεί να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί συντηρητικά, με την αποτελεσματική αλλαγή των παραγόντων που την προκαλούν και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή/και με τη χρήση κρουστικών κυμάτων.