Πολλά προφυλακτικά έχουν λίγο ή καθόλου λιπαντικό, κάνοντας το σεξ επώδυνο και, τελικά, αφαιρούνται κατά την επαφή, μπαίνοντας στο καλάθι των αχρήστων.

Όταν, όμως, χρησιμοποιούνται σωστά, είναι μια πολύ αποτελεσματική αντισυλληπτική μέθοδος. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστημονική έκδοση Royal Society Open Science journal reports, το προφυλακτικό που αυτολιπαίνεται γλιστράει πολύ, όταν έρθει σε επαφή με τα σωματικά υγρά - αντέχει, δε, τουλάχιστον 1.000 ωθήσεις ανά σεξουαλική επαφή, χωρίς να πάψει να γλιστράει.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης επεσήμαναν ότι μια τυπική σεξουαλική επαφή διαρκεί περίπου μισή ώρα, αλλά κάποιες φορές πολύ περισσότερο.

Όταν δοκιμάστηκαν για σύγκριση, τα κλασσικά προφυλακτικά, που είχαν επικάλυψη με λιπαντικό με βάση το νερό, γλιστρούσαν αρχικά, αλλά στέγνωσαν μετά από περίπου 600 ωθήσεις

Μια ομάδα εθελοντών κλήθηκε, επίσης, να αγγίξει και να αξιολογήσει και τα δύο προφυλακτικά, όσον αφορά την αίσθηση ολίσθησης. Οι περισσότεροι βαθμολόγησαν ως καλύτερο, το νέο προφυλακτικό που αυτολιπαίνεται.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Mark Grinstaff, εξήγησε ότι χρειάζεται μόνο λίγο υγρό για να ενεργοποιηθεί το προφυλακτικό

Οι κλινικές μελέτες σε ζευγάρια αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους.