Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ ανακάλυψαν ότι στις χώρες, που επικρατεί πλήρης απαγόρευση (30 χώρες, όπως Σουηδία και Τυνησία) της σωματικής τιμωρίας στο σπίτι και στο σχολείο, τα ποσοστά των καβγάδων σε παιδιά κάτω των 18 ετών ήταν μέχρι και 69% χαμηλότερα, από εκείνα στις χώρες χωρίς τη σχετική νομοθεσία.

Στις χώρες που ισχύει μερική απαγόρευση (38 χώρες), όπως στη Βρετανία, όπου η σωματική τιμωρία απαγορεύεται μόνο στα σχολεία, η σωματική βία ήταν χαμηλότερη, μεν, μεταξύ των γυναικών (κατά 56%), αλλά δεν είχε αντίκτυπο στην ανδρική επιθετικότητα.

Σύμφωνα με την έκδοση BMJ Open, τα νέα ευρήματα προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων ότι η τιμωρία των παιδιών με χτυπήματα στον ποπό και στα χέρια ή με χαστούκια στο πρόσωπο μπορεί να οδηγήσει σε μεταγενέστερες βλάβες. 

"Η συσχέτιση με τα ακαδημαϊκά προβλήματα, με τα προβλήματα ψυχικής υγείας και ούτω καθεξής, μεταξύ αυτών των παιδιών, που έχουν αυτή την εμπειρία στην πρώιμη ζωή τους, είναι αρκετά καλά εδραιωμένη", δήλωσε ο Dr Frank Elgar, συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά.

"Η ερώτησή μας αφορούσε στις πολιτικές των κρατών, που εφαρμόζουν μερική ή καθόλου απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά (20 χώρες, ανάμεσά τους η Ζιμπάμπουε και το Μαρόκο)".

Πάντως οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι απαγορεύσεις για την σωματική τιμωρία οδηγούν σε καλύτερες συμπεριφορές ή αν τα περιστατικά βίας μεταξύ εφήβων ήταν πιο σπάνια, σε εκείνες τις χώρες που έχουν υιοθετήσει την συγκεκριμένη πολιτική.