Στοιχεία του ιού του Έμπολα εξακολουθούσαν να υπάρχουν στο σπέρμα των δύο τρίτων των ανδρών που μετείχαν στην έρευνα αυτή, έξι μήνες αφότου είχαν αρχικά νοσήσει και στο ένα τέταρτο των ανδρών έως και εννέα μήνες έπειτα από τότε που είχαν νοσήσει. Εξάλλου ο ιός ήταν παρών σε όλους τους άνδρες που μετείχαν στην έρευνα, κατά την διάρκεια των τριών πρώτων μηνών.

Τα τεστ βγήκαν θετικά στο 100% των ανδρών (9 στους 9) μετά τους τρεις μήνες, στο 65% (26 στους 40) μεταξύ των τεσσάρων και των έξι μηνών και στο 26% (11 στους 43) μεταξύ των επτά και των εννέα μηνών, δείχνει η έρευνα, η οποία έγινε σε δείγμα συνολικά 93 ανδρών εθελοντών άνω των 18 ετών στη Σιέρα Λεόνε και τα προκαταρκτικά της αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν χθες στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα του είδους που καλύπτει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και δείχνει ότι στοιχεία του ιού μπορεί να παραμένουν για καιρό στον οργανισμό των ανθρώπων, που έχουν θεραπευτεί από τη νόσο, εγκυμονώντας ενδεχομένως κινδύνους για τους συντρόφους τους, τους οποίους μπορεί να μολύνουν με τον ιό.

Τα στοιχεία που υπήρχαν από προηγούμενα ξεσπάσματα του Έμπολα έδειχναν ότι ο ιός υπήρχε στο σπέρμα για 82 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

"Η έρευνα αυτή (...) μας υπενθυμίζει ότι, παρά το γεγονός πως ο αριθμός των κρουσμάτων του Έμπολα εξακολουθεί να μειώνεται, οι επιζώντες και οι οικογένειές τους εξακολουθούν πάντα να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της νόσου", σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Μπρους Έιλουορντ, υπεύθυνος για την αντιμετώπιση του Έμπολα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

"Ο λόγος για τον οποίο το σπέρμα ορισμένων που μετείχαν στην έρευνα είχε καθαρίσει νωρίτερα από τα στοιχεία του ιού του Έμπολα απ'ό,τι άλλων παραμένει άγνωστος", επισημαίνουν οι επιστήμονες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, την οποία πραγματοποίησε το Υπουργείο Υγείας της Σιέρα Λεόνε, ο ΠΟΥ και τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC). Περαιτέρω τεστ στα δείγματα που ελήφθησαν γίνονται από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, για να διευκρινιστεί αν ο ιός είναι ενεργός και εν δυνάμει μολυσματικός".

Η σύσταση του ΠΟΥ είναι ότι όλοι οι άνδρες επιζήσαντες της νόσου θα πρέπει να εξετάζονται τρεις μήνες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων και στη συνέχεια μηνιαίως έως ότου πληροφορηθούν ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό.

"Έως ότου το σπέρμα ενός επιζήσαντα του Έμπολα αποδειχθεί σε δύο τεστ αρνητικό, αυτός θα πρέπει να απέχει από τις σεξουαλικές επαφές όλων των ειδών ή να χρησιμοποιεί προφυλακτικά όταν έχει σεξουαλική δραστηριότητα", υπογραμμίζει ο ΠΟΥ, ο οποίος τονίζει ότι "τα χέρια πρέπει να πλένονται έπειτα από οποιαδήποτε σωματική επαφή με σπέρμα".

Ο Έμπολα έχει από τα τέλη του 2013 αποδεκατίσει τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής (Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Γουινέα), όπου προσβλήθηκαν σχεδόν 25.000 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους περισσότερες από 11.000.