Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πιο συχνά από τους άνδρες κάποιες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία, όπως ναυτία, εμετό και τριχόπτωση, σύμφωνα με έρευνα σε ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου.

Οι ερευνητές του Royal Marsden NHS Foundation Trust δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους προστίθενται στα ήδη υπάρχονται στοιχεία ότι το φύλο μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη θεραπεία του καρκίνου. Τα συμπεράσματά τους παρουσίασαν στο στο ESMO 2018 (συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας) στο Μόναχο.

Ανέλυσαν δεδομένα από τέσσερις τυχαιοποιημένες δοκιμές, που διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστραλία. Συμμετείχαν 1.654 ασθενείς (1.328 άνδρες και 326 γυναίκες) και διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες εμφάνισαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ναυτίας και εμετού (89% έναντι 78% των ανδρών), καθώς και διάρροιας (54% έναντι 47%). Η τριχόπτωση, επίσης, συνέβη στο 81% των γυναικών σε σύγκριση με το 74% των ανδρών, ενώ το έλκος στο στόμα εμφανίστηκε στο 50% των γυναικών έναντι του 41% των ανδρών.

Η εμφάνιση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών κατά τη διάρκεια της θεραπείας - δυνητικά σοβαρών περιπλοκών στη θεραπεία, που συχνά απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο - ήταν, επίσης, υψηλότερη στις γυναίκες. Υπήρξε μια τάση για περισσότερες μολύνσεις στις γυναίκες, ως αποτέλεσμα των χαμηλών αριθμών λευκών αιμοσφαιρίων, αν και αυτό δεν θεωρήθηκε ότι έχει σημαντική στατιστική σημασία.

Όταν οι ειδικοί εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, δεν είδαν διαφορά στην επιβίωση μεταξύ ανδρών και γυναικών, αν και το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης στη χημειοθεραπεία - το ποσοστό των ασθενών, δηλαδή, που παρουσίαζε μείωση στο μέγεθος του όγκου - ήταν υψηλότερο στους άνδρες.

Ο Dr Michael Davidson, κλινικός ερευνητής στο Royal Marsden NHS Foundation Trust, δήλωσε τα εξής, σύμφωνα με τον Independent: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι γυναίκες φαίνεται να έχουν σε υψηλότερη συχνότητα ορισμένες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία από τους άνδρες σε αυτόν τον τύπο καρκίνου, ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με τη γαστρεντερική λειτουργία.

Εδώ και καιρό ξέρουμε στην ογκολογία ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, όσον αφορά στη συχνότητα και στην πρόγνωση πολλών καρκίνων, που δεν σχετίζονται με το φύλο. Ωστόσο, μόλις αρχίζουμε να κατανοούμε πώς οι γενετικές και βιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών επηρεάζουν την ανάπτυξη καρκίνου και την ανταπόκριση στη θεραπεία".

Και κατέληξε: "Είναι σε εξέλιξη έρευνα, που εξετάζει τις διαφορές στον τρόπο, με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες ανταποκρίνονται σε νεότερες αντικαρκινικές θεραπείες, όπως η ανοσοθεραπεία και αυτός είναι ένας τομέας, που πιθανόν να αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον".