Παρά, λοιπόν, τις ανησυχίες που εκφράζονται ότι "θα ξανακολλήσουμε" στον/στην πρώην και δεν θα έχουμε "τα μάτια μας ανοικτά" για μια νέα σχέση, αυτό δεν ισχύει τις περισσότερες φορές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Sexual Behavior, αυτό ίσχυε ακόμη και για τα άτομα, που συνέχισαν να σχετίζονται με τους/τις πρώην σε κάποιο επίπεδο.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Wayne State στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν διεξήγαγαν δύο μελέτες, για να εξετάσουν τις επιπτώσεις του σεξ με τον/την πρώην. Στο πρώτο πείραμα εξέτασαν τις εμπειρίες 113 ατόμων, που είχαν χωρίσει πρόσφατα, ζητώντας τους να απαντήσουν σε ερωτήσεις, όπως αν είχαν κάποια φυσική επαφή με τον/την πρώην τους και, αν ναι, πώς ένιωθαν μετά και πόσο συναισθηματικά μπλεγμένοι αισθάνθηκαν, αν αισθάνθηκαν.

Στη δεύτερη μελέτη οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν πραγματικές σεξουαλικές επαφές και απόπειρες για σεξ με τους/τις πρώην συντρόφους τους και να καταγράψουν εάν εξακολουθούσαν να έχουν συναισθήματα για εκείνους δυο μήνες μετά τη διάλυση της σχέσης.

Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιδίωξη κάποιου να κάνει σεξ με έναν/μία πρώην δεν εμποδίζει την συναισθηματική του ανάκαμψη μετά τον χωρισμό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι εκείνοι που εξακολουθούν να τρέφουν αισθήματα μετά τον χωρισμό, επεδίωκαν να κάνουν σεξ, σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης. Αλλά αντί να αισθάνονται αξιολύπητοι, ήταν πιο θετικοί για τη ζωή τους.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Stephanie Spielmann δήλωσε σχετικά: "Το γεγονός ότι το σεξ με τον/την πρώην βρέθηκε να επιδιώκεται με ανυπομονησία από εκείνους, που δυσκολεύονται να προχωρήσουν παρακάτω, υποδηλώνει ότι ίσως θα έπρεπε να αξιολογούμε πιο προσεκτικά τα κίνητρα των ανθρώπων που το κάνουν αυτό".