Συμπληρώνεται σταδιακά το παζλ των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που έχουν αναλάβει να συντάξουν οι επιστημονικές εταιρείες για λογαριασμό του υπουργείου υγείας. Ήδη στην ιστοσελίδα του υπουργείου βρίσκονται αναρτημένα 67 πρωτόκολλα από 15 βασικές θεραπευτικές κατηγορίες. Παράλληλα χθες ενεργοποιήθηκαν 6 νέα πρωτόκολλα στην ΗΔΙΚΑ
Ειδικότερα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ, οι διαγνώσεις των Πνευμονία Κοινότητας, Οξεία Ρινοκολπίτιδα, Οξεία Φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, Λοιμώδης Γαστρεντερίτιδα, Λοιμώξεις Ανώτερου Ουροποιητικού και Λοιμώξεις Κατώτερου Ουροποιητικού, για ασθενείς άνω των 16 ετών θα  συνταγογραφούνται αποκλειστικά μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.   Τα εν λόγω πρωτόκολλα «ανήκουν» στην γενική κατηγορία «Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης Λοιμώξεων» όπου ανήκει και το πρωτόκολλο της βρογχίτιδας. 

Συνολικά η διαδικασία θα περιλαμβάνει την κατάρτιση 80 πρωτοκόλλων, ήδη τα 76 είναι έτοιμα και  ενσωματώνονται στην ΗΔΙΚΑ. Η ενεργοποίησή τους όμως γίνεται σταδιακά και μέχρι τώρα είναι λιγότερα από 20. Στόχος είναι να έχουν ενσωματωθεί όσο το δυνατόν περισσότερα μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομάδες κατάρτισης έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και τώρα μένει μόνο το τεχνικό μέρος της ενσωμάτωσης ώστε να συνδεθούν με τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών.   

Μέχρι σήμερα έχουν καταρτιστεί με βάση το Υπουργείο Υγείας: 
35 Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης Αιματολογικών Νοσημάτων
1 Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Πρωτόκολλο Συνταγογράφησης Αναπνευστικών Νοσημάτων
1 Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Πρωτόκολλο Συνταγογράφησης Αρτηριακής Υπέρτασης
3 Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης Γαστρεντερολογικών Νοσημάτων (εδώ περιλαμβάνονται και 5 «υπό-πρωτόκολλα»)
6 Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης Σακχαρώδη Διαβήτη
5 Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης Επώδυνων Συνδρόμων
3 Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων
6 Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης Λοιμώξεων
4 Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης Νεοπλασιών
1 Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Πρωτόκολλο Συνταγογράφησης Νευρολογικών Νοσημάτων
1 Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Πρωτόκολλο Συνταγογράφησης Οστεοπόρωσης-Νόσου Paget
1 Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Πρωτόκολλο Συνταγογράφησης Δυσλιπιδαιμίας
1 Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Πρωτόκολλο Συνταγογράφησης Ψωρίασης
3 Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης Ρευματολογικών Νοσημάτων
1 Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Πρωτόκολλο Συνταγογράφησης Πνευμονικής Υπέρτασης

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται πρωτόκολλα από την βασική κατηγορία των Ψυχιατρικών Νοσημάτων. 
Η σύνταξη των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων βασίστηκε στις εισηγήσεις των αντίστοιχων Επιστημονικών Ομάδων Εργασίας αποτελούμενων από ιατρούς με αποδεδειγμένη εκπαίδευση, εξειδίκευση και εμπειρία στο εκάστοτε γνωστικό αντικείμενο.  
Απώτερος στόχος είναι να αποτελέσουν τα εργαλεία αυτά ηλεκτρονικής υγείας ένα χρήσιμο βοήθημα για την εφαρμογή κανόνων ορθής κλινικής πρακτικής, με στόχο την αποτελεσματική παροχή φροντίδας υγείας, αλλά και ένα εργαλείο συλλογής μεγάλων δεδομένων (big data) για τη λήψη αποφάσεων σχετικών με πολιτικές υγείας.