Αυτό είναι το... μυστικό, που αποκάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Διότι μπορεί η έκθεση στον ήλιο να κρύβει κινδύνους, αλλά πάντα θα υπάρχουν κάποιοι, που βάζουν στόχο κάθε καλοκαίρι να αποκτήσουν σοκολατί δέρμα.

Διαπίστωσαν ότι η διαδικασία χρωματισμού της επιδερμίδας, που την προστατεύει από τις καταστροφικές ακτίνες του ήλιου, λειτουργεί σε έναν κύκλο 48 ωρών. Ωστόσο, αν οι άνθρωποι κάνουν ηλιοθεραπεία καθημερινά, η πλήρης ακολουθία του οργανισμού δεν έχει προλάβει να ολοκληρωθεί κι έτσι το μαύρισμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να "χτιστεί".

Σε ανθρώπινα κύτταρα του δέρματος οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι, που εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία σε καθημερινή βάση, απέκτησαν περίπου το μισό μαύρισμα, από αυτό που απέκτησαν όσοι λιάζονταν μέρα παρά μέρα.

Η απόλαυση του ήλιου κάθε δεύτερη μέρα είχε, επίσης, το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μείωσε στο μισό την βλαπτική ακτινοβολία, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Παράλληλα επέτρεψε στον οργανισμό να ολοκληρώσει τον αμυντικό του κύκλο και να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκλήθηκε.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής μοριακής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Dr Carmit Levy, δήλωσε σχετικά: "Οι βλαβερές επιδράσεις των υψηλών δόσεων υπεριώδους ακτινοβολίας είναι γνωστές, αλλά είμασταν περίεργοι να δούμε την επίδραση της συχνότητας έκθεσης στο δέρμα.

Αποδεικνύεται ότι, αν βγαίνετε καθημερινά στην παραλία, μπορεί να παρεμβαίνετε στον φυσικό προγραμματισμό και στον συγχρονισμό των συστημάτων προστασίας του δέρματος από τον οργανισμό".

Το δέρμα αναποκρίνεται στο φως του ήλιου με δύο τρόπους. Πρώτα προκαλεί ανοσοαπόκριση, η οποία επιδιορθώνει τις βλάβες και δημιουργεί ένα παχύτερο στρώμα κυττάρων, για να προστατεύσει τα πιο ευαίσθητα στρώματα από κάτω. Μετά από αυτό παράγει μελανίνη - μια καφετί μαύρη χρωστική που υπάρχει στο δέρμα, στα μάτια και στα μαλλιά - που μαυρίζει το δέρμα και ενεργεί ως φυσικό αντιηλιακό.

Ενώ η ανοσολογική απόκριση ξεκινά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την έκθεση στο ηλιακό φως, η φάση της μελανίνης μπορεί να πάρει ώρες ή ακόμη και ημέρες για να ξεκινήσει.

Η ερευνητική ομάδα εξέθεσε ανθρώπινα δερματικά κύτταρα και ποντίκια σε υπεριώδη ακτινοβολία καθημερινά, κάθε δεύτερη μέρα ή κάθε τρεις ημέρες και μέτρησε την ποσότητα μελανίνης, που παραγόταν. Παρατήρησε ότι ένας κύκλος έκθεσης 48 ωρών είχε ως αποτέλεσμα τον πιο σκούρο χρωματισμό των κυττάρων, ενώ ελαχιστοποιούσε τις επιβλαβείς επιπτώσεις στο δέρμα.

Η επιθεώρηση Molecular Cell δημοσίευσε τα ευρήματα.