Το νέο, ελπιδοφόρο φάρμακο είναι της εταιρίας Shionogi Inc και δρα σαν τον Δούρειο Ίππο στην ελληνική μυθολογία. Το γιγαντιαίο ξύλινο άλογο, με το οποίο οι δαιμόνιοι Έλληνες πολεμιστές μπήκαν στην πόλη της Τροίας. Μόνο που στην τωρινή περίπτωση, αντί του ξύλου, χρησιμοποιείται ο σίδηρος, για να μεταφέρει ένα αντιβιοτικό σε βακτήρια.

Κλινικές δοκιμές σε 448 άτομα έδειξαν ότι το αντιβιοτικό ήταν εξίσου αποτελεσματικό με τις τρέχουσες θεραπείες και οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα είναι μια ενθαρρυντική εξέλιξη στη μάχη με τα υπερμικρόβια.

Ο Dr Simon Portsmouth, επικεφαλής της διεθνούς έρευνας, δήλωσε: "Κατά τη διάρκεια μιας οξείας λοίμωξης, μία από τις ανοσολογικές αντιδράσεις μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φτωχό σε σίδηρο. Σε απάντηση, τα βακτήρια αυξάνουν τη λήψη σιδήρου τους".

Το νέο αντιβιοτικό, που ονομάζεται cefiderocol, δεσμεύει τον σίδηρο και τα βακτήρια τον μεταφέρουν μέσα στα κύτταρά τους.

"Το cefiderocol βρέθηκε ότι είναι ασφαλές και ανεκτό. Χρησιμοποιεί έναν καινοτόμο μηχανισμό εισαγωγής κυττάρων, που εκμεταλλεύεται την ανάγκη των βακτηρίων να επιβιώσει ο σίδηρος", σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases.

Η πλειοψηφία των ασθενών, οι οποίοι συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές, είχε μολυνθεί με Ε. Coli, klebsiella και άλλα βακτήρια, από μια ομάδα υπερμικροβίων, που είναι γνωστά ως gram αρνητικά και τα οποία είναι ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα πρώτης επιλογής.

Τα υπερμικρόβια, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σκοτώνουν τουλάχιστον 25.000 ανθρώπους ετησίως στην Ευρώπη. Ανασκόπηση του 2014 προειδοποίησε ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι παγκοσμίως θα αυξηθούν σε 10 εκατομμύρια.

Ωστόσο μόνο μερικά νέα αντιβιοτικά έχουν βγει στην αγορά τα τελευταία χρόνια, από τα οποία τα περισσότερα βασίζονται σε υπάρχοντες τρόπους εξόντωσης των βακτηρίων, που σημαίνει ότι τα είδη αυτά μπορεί να είναι, ήδη, ανθεκτικά στις θεραπείες.