Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Angelina Sutin, ανέλυσαν στοιχεία για 12.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών για μια δεκαετία. Οι 1.104 από αυτούς διαγνώστηκαν με άνοια.

"Δεν είμαστε οι πρώτοι, που δείξαμε ότι η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας", δήλωσε η Dr Sutin. "Αλλά αυτό είναι μακράν το μεγαλύτερο δείγμα, με μακρά συνέχεια και ο πληθυσμός ήταν διαφορετικός".

Με τη χρήση ερωτηματολογίων και ψυχολογικών τεστ στους συμμετέχοντες, σχετικά με τον βαθμό μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσής τους, επιβεβαιώθηκε ότι, όσο πιο απομονωμένος νιώθει κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει με άνοια και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, το μορφωτικό επίπεδο ή το γενετικό υπόβαθρο.

Η λέξη μοναξιά επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Η παρούσα μελέτη αναφέρεται στην «υποκειμενική εμπειρία της κοινωνικής απομόνωσης», η οποία είναι ξεχωριστή από την πραγματική κοινωνική απομόνωση. Διότι κάποιος είναι δυνατό να έχει αρκετές κοινωνικές επαφές με φίλους και με συγγενείς, αλλά να νιώθει μόνος παρόλα αυτά...

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια: "Είναι η αίσθηση ότι δεν ταιριάζεις με τους ανθρώπους γύρω σου ή ότι δεν ανήκειας στην ίδια κοινωνική ομάδα με εκείνους. Μπορεί να υπάρχει κάποιος που ζει μόνος του, ο οποίος δεν έχει και μεγάλη επαφή με τους ανθρώπους, αλλά έχει αρκετή για να καλύπτει την εσωτερική του ανάγκη για κοινωνικοποίηση.

Έτσι, αν και αντικειμενικά θεωρείται ένα άτομο κοινωνικά απομονωμένο, εκείνο δεν αισθάνεται μοναξιά. Από την άλλη πλευρά μπορεί κάποιος να περιστοιχίζεται από πολλούς ανθρώπους, στους οποίους να είναι κοινωνικά αφοσιωμένος και διαδραστικός, αλλά ο ίδιος να μην αισθάνεται ότι ανήκει εκεί".

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η μοναξιά μπορεί να επιτείνει τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό και να έχει κι άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.