Πριν από δεκαετίες οι ρινοπλαστικές, αλλά και όλες οι πλαστικές επεμβάσεις, θεωρούνταν αποκλειστικά γυναικείο προνόμιο, αλλά, πλέον, όλο και περισσότεροι άντρες στρέφονται σ' αυτές. 

«Η απόφαση να προχωρήσουν σε ρινοπλαστική λαμβάνεται συχνότερα στις ηλικίες 35-50, οπότε εκτελούνται και οι περισσότερες πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ ακολουθούν οι ηλικίες 19-34 και 51-64. Η πιο δημοφιλής, από τις πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις στους άνδρες, είναι η ρινοπλαστική. Όταν αισθάνονται ότι η μύτη τους είναι κάπως δυσανάλογη για το πρόσωπό τους ή αντιαισθητική, ή ότι αποσπά την προσοχή, από την κατά τα άλλα καλή εμφάνισή τους, τολμούν να την αλλάξουν, έτσι ώστε να αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι από την εμφάνισή τους και κατ’ επέκταση από την κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική τους ζωή», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

Οι άνδρες παραπονιούνται πιο συχνά όταν η μύτη τους είναι γαμψή, πολύ επίπεδη, στραβή ή υπερβολικά μεγάλη. Επιπλέον, ορισμένες μύτες είναι δυσανάλογες με το πηγούνι ή το μέτωπο, καθώς και με τα γενικότερα χαρακτηριστικά του προσώπου, πράγμα που δημιουργεί ένα δυσαρμονικό προφίλ. Ωστόσο οι περισσότεροι, που θέλουν να υποβληθούν σε ρινοπλαστική, φοβούνται για το αποτέλεσμα και ελπίζουν να αποκτήσουν μια μύτη που θα ταιριάζει στα χαρακτηριστικά τους, που η αλλαγή της δεν θα γίνει εύκολα αντιληπτή από τους άλλους, αλλά, κυρίως, θα υποστηρίζει ή θα ενισχύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Επιθυμούν τα αποτελέσματα της ρινοπλαστικής να φαίνονται φυσικά και να τους δίνουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα στις επαγγελματικές και κοινωνικές τους προσπάθειες.

«Οι άνθρωποι έλκονται από την ομορφιά σε κάθε έκφανση της ζωής, αν και μερικοί δεν το εξωτερικεύουν για ποικίλους λόγους. Παράγοντες κληρονομικοί ή επίκτητοι, όπως π.χ. ένας τραυματισμός, είναι αδύνατον να ελεγχθούν, ωστόσο με τη ρινοπλαστική μπορεί κάποιος να αλλάξει τη δεδομένη εικόνα της μύτης του και να δείχνει αλλά και να αισθάνεται όσο το δυνατόν ομορφότερος και νεότερος». Είτε η μύτη ενοχλούσε από πάντα, είτε έχει μεγαλώσει με το πέρασμα του χρόνου, είτε έχει υποστεί κάποια βλάβη, η ρινοπλαστική μπορεί να τη μετατρέψει σε μύτη που ο ασθενής μπορεί να είναι περήφανος γι’ αυτήν.

Συχνά, λοιπόν, ανησυχούν για το ότι μια επέμβαση θα τους “χαρίσει” πιο θηλυκή εμφάνιση. Και είναι δικαιολογημένη αυτή η ανησυχία τους για το αποτέλεσμα, καθώς οι γυναικείες μύτες είναι στενότερες, μικρότερες, με πιο λεπτή δομή, ενώ οι ανδρικές είναι μεγαλύτερες, προεξέχουν περισσότερο και έχουν παχύτερο δέρμα. Λόγω αυτών των διαφορών, οι τεχνικές της ρινοπλαστικής πρέπει να προσαρμοστούν για να ικανοποιήσουν τις γενετικές ανάγκες του ασθενούς, τις αισθητικές επιθυμίες του και την ανατομία. Οι σύγχρονες τεχνικές που εκτελούνται από εξειδικευμένους και έμπειρους ρινοπλαστικούς επιτρέπουν τη μείωση του μεγέθους της ρινικής κορυφής, τον ευθειασμό της μέσης γραμμής της μύτης και την αποκατάσταση των τραυματισμών της, έτσι ώστε η μύτη να φαίνεται ισορροπημένη, φυσική και αρρενωπή. Η ρινοπλαστική μπορεί να βελτιώσει την εικόνα, τη δομή και τη λειτουργία της μύτης και να αναδείξει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μετά την επέμβαση, η μύτη δεν τραβάει πια την προσοχή, αλλά φαίνεται ισορροπημένη, ελκυστική και φυσική, ώστε να αναδεικνύονται όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Συνέπεια αυτών, είναι η βελτίωση της αυτοπεποίθησης που μεταφέρεται σε κάθε πτυχή της ζωής.

Εξάλλου, η ανησυχία για το φυσικό αποτέλεσμα κατευνάζεται πλέον πριν από την επέμβαση, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Προγράμματα υπολογιστών επιτρέπουν την επιλογή και την τρισδιάστατη  προσομοίωση του αποτελέσματος, που μπορεί να επιτευχθεί. Χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία ο ασθενής νιώθει σιγουριά, καθώς μπορεί να δει το αποτέλεσμα από οποιαδήποτε οπτική γωνία, να κάνει σύγκριση του «πριν» και του «μετά» σε αντιδιαστολή. Τα συστήματα προσομοίωσης είναι σημαντικά εργαλεία και για τους χειρουργούς, καθώς σε ιδιαίτερα απαιτητικές επεμβάσεις – όπως οι επανεπεμβάσεις – μπορούν να κάνουν ακριβή μέτρηση πολλών διαστάσεων, αποστάσεων και γωνιών κι έτσι να αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες για το μέγεθος τμημάτων που πρέπει να αφαιρεθούν και των μοσχευμάτων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο χειρουργείο.

Οι σύγχρονες ρινοπλαστικές είναι μη ανιχνεύσιμες, χωρίς ορατά σημάδια χειρουργικής επέμβασης. Οι τομές και οι τεχνικές έχουν βελτιωθεί και επιτρέπουν στους ασθενείς να φαίνονται ομορφότεροι, αλλά και φυσικοί. Έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες που λειτουργούν με υπερήχους, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους χειρουργούς να κάνουν πραγματική γλυπτική στα ρινικά οστά, να αλλάζουν όσο χρειάζεται το σχήμα και το πάχος τους, ακόμα και να τα κόψουν, εάν αυτό απαιτηθεί, χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στους υπόλοιπους ευαίσθητους ιστούς της μύτης.