Τα μικρά παιδιά, στα οποία δίνονται αντιβιοτικά ή φάρμακα για να περιορίσουν τα υπερβολικά οξέα του στομάχου, είναι πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Οι ερευνητές λένε ότι τα εν λόγω φάρμακα, ειδικά εάν ληφθούν για μακρές περιόδους, μπορεί να μεταβάλουν τα μικρόβια του εντέρου, που σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους. 

Η σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου - γνωστή ως μικροβίωμα - έχει συνδεθεί με διάφορες πτυχές της ανθρώπινης υγείας, της παχυσαρκίας συμπεριλαμβανομένης. Και ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά και τα αντιόξινα - οι ανταγωνιστές των υποδοχέων ισταμίνης 2 (H2RA) και οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPI) - μπορούν να μεταβάλουν τον τύπο και τον όγκο των βακτηριδίων στο έντερο.

Για να διαπιστωθεί εάν η έκθεση σε τέτοια φάρμακα στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, οι ερευνητές εξέτασαν τα φάρμακα που είχαν συνταγογραφηθεί σε 333.353 μικρά παιδιά (στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους), των οποίων τα ιατρικά αρχεία είχαν εισαχθεί στη βάση δεδομένων του στρατιωτικού συστήματος των ΗΠΑ μεταξύ 2006 και 2013.

Συνολικά σε 5.868 παιδιά συνταγογραφήθηκαν και τα τρία είδη φαρμάκων - στο 72,5% είχαν συνταγογραφηθεί αντιβιοτικά. Λίγο πάνω από το 14% των παιδιών έγιναν παχύσαρκα. Μια συνταγή για αντιβιοτικά συσχετίστηκε με 26% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr Christopher Stark δήλωσε σχετικά: "Υπάρχει ένας σημαντικός θεραπευτικός ρόλος για τα φάρμακα που τροποποιούν το μικροβίωμα. Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία πρέπει να σταθμίζονται έναντι των βραχυπρόθεσμων ωφελειών".

Βέβαια οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η συνταγογράφηση αντιβιοτικών και αντιόξινων σε τόσο μικρά παιδιά συνιστά "σημαντικό πρόβλημα".