Η λέξη «οστεοπόρωση» προέρχεται από το «οστό» και την «πόρωση», περιγράφοντας ένα οστό με πολλαπλές οπές (πορώδες) και, επομένως, εύθραυστο. Η οστεοπόρωση είναι η πιο συχνή πάθηση των οστών, με συνεχείς τάσεις αύξησης στη συχνότητά της. Χαρακτηρίζεται από μείωση της οστικής μάζας και διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής του οστίτου ιστού κι εμφανίζεται αυξημένη ευθραυστότητα των οστών αλλά και  κίνδυνου κατάγματος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόβλημα πρέπει να δώσουν:

* Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ή με πρόωρη εμμηνόπαυση
* Άνδρες άνω των 70 ετών
* Άτομα με διάφορα χρόνια νοσήματα όπως είναι η μεσογειακή αναιμία, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σακχαρώδης διαβήτης, ηπατική νόσος και άλλα
* Άτομα που λαμβάνουν κορτιζόνη για μακρά χρονικά διαστήματα
* Άτομα με ιδιαίτερα χαμηλό σωματικό βάρος
* Άτομα με διατροφικά προβλήματα και μειωμένη πρόσληψη  ασβεστίου
* Άτομα με ιστορικό κατάγματος ισχίου σε γονέα καθώς και ιστορικό κατάγματος των ιδίων

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η μειωμένη έκθεση στον ήλιο, η έλλειψη άσκησης και η κατάχρηση καφέ και τσαγιού.

Η οστεοπόρωση ευθύνεται για κατάγματα χαμηλής βίας, δηλαδή κατάγματα που προκύπτουν μετά από μια απλή πτώση, από έντονη μυϊκή προσπάθεια ή και κατάγματα που δεν γίνονται αντιληπτά και ανακαλύπτονται τυχαία από τους θεράποντες σε απλές ακτινογραφίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 40% των καταγμάτων αφορούν στους σπονδύλους, το 20% στον αυχένα του μηριαίου οστού, το 20%  στην κερκίδα και 20% σε διάφορα άλλα οστά. Πολύ συχνά καταγματίες πάσχουν από οστεοπόρωση χωρίς να το γνωρίζουν, ενώ αρκετές φορές δεν γίνεται ενδελεχής διερεύνηση των αιτιών του κατάγματος, προκειμένου να αναδειχθεί τυχόν ευθραυστότητα των οστών.

Δείτε το σχετικό infographic