Νιώθουν πως πήραν τις ζωές τους πίσω, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα ανάκτησης της ανεξαρτησίας τους.
 
Οι τρεις παράλυτοι άνδρες είδαν την κατάστασή τους να αλλάζει προς το καλύτερο, μετά την εμφύτευση μιας ηλεκτρικής συσκευής στις σπονδυλικές τους στήλες. Η συσκευή αυτή στέλνει μήνυμα από τον εγκέφαλο στα πόδια τους να κινηθούν και επίσης συνέβαλε στην αναγέννηση των κατεστραμμένων νεύρων στο νωτιαίο μυελό.
 
Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Το BBC είχε αποκλειστική πρόσβαση στους ασθενείς, που πήραν μέρος στην κλινική δοκιμή. Ο πρώτος ασθενής, που έπρεπε να αντιμετωπιστεί, ήταν ο 30χρονος Ελβετός David M'zee, ο οποίος υπέστη σοβαρό τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης πριν από επτά χρόνια ενώ αθλείτο. Τότε οι γιατροί του είπαν ότι δεν πρόκειται να ξαναπερπατήσει.

Ωστόσο, χάρη στο εμφύτευμα, που ανέπτυξαν ερευνητές από την École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), μπορεί να περπατήσει πάνω από 800 μέτρα. Την επέμβαση έκανε η Dr Jocelyne Bloch από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάννης.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Grégoire Courtine δήλωσε: "Αυτό που ήταν εντελώς απροσδόκητο ήταν η διόρθωση του νωτιαίου μυελού, που παρατηρήσαμε. Στα ζώα φαίνεται ότι οι νευρικές ίνες αναπτύσσονται ξανά και επανασυνδέουν τον εγκέφαλο στο νωτιαίο μυελό".

Άλλοι δύο ασθενείς κατάφεραν να περπατήσουν με την βοήθεια της ίδιας μεθόδου. 

Ο Gertan Oskan, ένας 35χρονος μηχανικός από τις Κάτω Χώρες, χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο πριν από επτά χρόνια. Οι γιατροί του είπαν ανήμερα των γενεθλίων του ότι έμεινε παράλυτος. Τώρα αρχίζει να κινείται σιγά σιγά.

Ο Sebastian Tobler, ένας 48χρονος ποδηλάτης από τη Γερμανία, είχε ένα σοβαρό ατύχημα με το ποδήλατο, που τον καθήλωσε για κάποιο διάστημα στο αναπηρικό αμαξίδιο. Τώρα είναι πίσω από ένα ειδικά προσαρμοσμένο ποδήλατο, που κινείται κυρίως από τα χέρια του, αλλά εν μέρει και από τα πόδια του.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σύστημα της ηλεκτρικής διέγερσης, που ανέπτυξαν, θα αποκαταστήσει την κίνηση σε ανθρώπους που είχαν χάσει κάθε ελπίδα να περπατήσουν ξανά. Σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μεγαλύτερες δοκιμές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Αν όλα πάνε καλά, ελπίζουν ότι το εμφύτευμα θα μπορούσε να γίνει ευρύτερα διαθέσιμο.