Τα νέα ευρήματα των Αμερικανών επιστημόνων δείχνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι η προέλευση της νόσου είναι εκτός εγκεφάλου. Φαίνεται, δε, ότι η αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας δρα προφυλακτικά έναντι του Πάρκινσον

Η σκωληκοειδίτιδα - ένα άχρηστο για κάποιους όργανο - περιέχει μια ουσία που σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Στο Πάρκινσον, τοξικές πρωτεΐνες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, για να εξοντώσουν τα νεύρα, ιδιαίτερα εκείνα που συνδέονται με την κίνηση.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Van Andel, στο Μίσιγκαν, εξέτασαν στοιχεία για 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους για πάνω από 50 χρόνια.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το περιοδικό Science Translational Medicine, ο κίνδυνος εμφάνισης της νευροεκφυλιστικής ασθένειας ήταν κατά 20% μικρότερος στους ανθρώπους, που είχαν αφαιρέσει την σκωληκοειδίτιδα.

Η σκωληκοειδίτιδα είναι ένας μικρός σάκος στο άνοιγμα του παχέος εντέρου και είναι ίσως το πιο γνωστό άχρηστο όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Η ανάλυση του περιεχομένου των σκωληκοειδών αποφύσεων των ανθρώπων έδειξε ότι περιείχαν την ίδια τοξική πρωτεΐνη - που ονομάζεται άλφα συνουκλεΐνη - που βρίσκεται στους εγκεφάλους των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον.

Φυσικά δεν κρύβεται η νόσος μόνο εκεί, διαφορετικά η αφαίρεσή της θα απέτρεπε την εμφάνιση όλων των περιστατικών του Πάρκινσον. Ωστόσο οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα έντερα ευνοούν την αναπαραγωγή της πρωτεΐνης, η οποία, στη συνέχεια, ταξιδεύει μέχρι τον εγκέφαλο.

Μια από τις ερευνήτριες, η Dr Viviane Labrie, δήλωσε, πάντως, σύμφωνα με το BBC, ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να βιάζονται να αφαιρέσουν την σκωλικοειδίτιδα.

"Δεν υποστηρίζουμε αυτήν την επέμβαση ως μορφή προστασίας από τη νόσο του Πάρκινσον. Θα ήταν πολύ πιο σοφό να ελέγξουμε ή να περιορίσουμε την ποσότητα της άλφα συνουκλεΐνης".

Η ιδέα ότι το έντερο εμπλέκεται στο Πάρκινσον τραβάει την προσοχή. Κι αυτό γιατί αυτοί οι ασθενείς συχνά αναφέρουν πεπτικές διαταραχές.